A nehéz autókra magasabb parkolási díjat akarnak a lakosok

2024. január 22.

Hírek

A lakosság nagy többsége támogatja, hogy magasabb parkolási díjat fizessenek a nagyméretű személygépkocsik után – Párizsban. A friss közvéleménykutatási eredmény megerősíti a Levegő Munkacsoport évek óta hangoztatott követelését, hogy ilyen szabályozást vezessenek be Budapesten is.

A párizsiakon múlik, hogy háromszorosára nőhet a SUV-ok parkolási díja

2023. december 8.

Hírek

Komoly lépést tett a francia főváros vezetése a modern nagyvárosok pestise, a feleslegesen nagy SUV-ok és rózsadombi terepjárók terjedése ellen: február elején helyi népszavazáson dönthetnek a párizsiak arról, hogy drasztikusan megemeljék-e az értelmetlenül nagy autók parkolási díját.

Szeptembertől eltűnnek Párizsból a bérelhető e-rollerek

2023. augusztus 26.

Hírek

Kivonják a forgalomból a bérelhető elektromos rollereket Párizsban, augusztus végére a francia lesz az első európai főváros, ahol nem lehet a járműveket használni. A párizsiak áprilisban népszavazáson döntöttek a betiltásról.

Száz év után ismét farkast láttak Párizs közelében

2021. november 29.

Hírek

Ritka állatot, farkast láttak Párizs közelében. A faj nagyjából 30 éve jelent meg ismét Franciaországban, azóta most figyelték meg először a ragadozót a térségben. A francia biodiverzitás hatóság (OFB) hivatalosan azonosította az állatot, amelyet egy vadász észlelt, majd fényképezett le a fővárostól mintegy 50 kilométerre fekvő Blaruban.

Párizs 30 km/h – greenwashing hibrid-autó

2021. szeptember 20.

Hírek

A tegnapi “Aláírásgyűjtést indított az ENSZ a 30 km/órás sebességkorlátozásért” c. cikkünkre reagált német lapszemlékkel Rózsa Sándor a Szelíd Energia Alapítványtól.

Párizs kitiltja belvárosából a gépjárműveket!

2021. május 17.

Hírek

A francia főpolgármester döntő bejelentést tett a hétvégén. 2022-től kezdve Párizs belvárosában radikálisan csökkenteni fogják az autóforgalmat. Anne Hidalgo korábbi zöld tervei is nagy viharokat váltottak ki az amúgy gyakran dugóban szenvedő párizsiak körében.

Bezár a párizsi madárpiac

2021. február 5.

Hírek

Működési zavarok miatt, valamint az állatvédők kérésére végleg bezár a párizsi madárpiac a francia főváros közgyűlésének tegnapi döntése alapján. A vasárnaponként nyitva tartó madárpiac Párizs belvárosában, a Cité-szigeten a XIX. század vége óta létezik.