Hirdetés

Hideg van, fűteni kell. Nem mindegy persze, hogy mibe kerül ez a túlélés. Vegyünk fát? Szenet? Esetleg cseréljük le kazánjainkat vegyes tüzelésűre? Vagy ültessünk energiafüvet? Nem érdemes „fejjel rohanni a falnak”! Már kevés és jól átgondolt lépéssel nagyon sokat érhetünk el!

Megdöbbentő lehet az a tény, hogy háztartási méretben az éves energiafelhasználásunk nagy részét fűtésre használjuk (az adatok 60-75% közöttiek). Az élethelyzetek persze mindenkinél mások, hiszen van, aki távfűtéses lakásban él, mások cserépkályhára esküsznek, hódít a passzív ház meg a földhő. Otthonainkban alapvetően gáz van …, egyelőre még van. A gáz drága és valószínűleg nem lesz olcsóbb, ésszerűn kell hát használnunk.

Milyen módszerekkel tudjuk kicsit takarékosabbra fogni az energiahordozókat?

Az 1 fokkal csökkentett fűtési hőmérséklet 6 %-kal csökkenti az energiafelhasználást, és ezzel a fűtésszámlánkat is. Ez a mérték azonban inkább 20 fok felett igaz … 24 fokról 23-ra csökkentve, de 19-ről 18-ra már nem akkora a "haszon" és ráadásul ilyen hőmérséklet mellett már mi is fázunk. A lényeg, hogy nem kell túlfűteni a lakást, házat: két fok le – egy (két) pulcsi fel!

Régebbi házaknál a szigetelés, illetve annak hiánya okozhat horribilis fűtésköltséget. Az utólagos szigetelés, a nyílászáró csere vagy a fűtéskorszerűsítés azonban nagy beruházás, előtte érdemes felmérni, esetleg szakember segítségével felméretni, hogy mi is lenne felújítás helyes sorrendje, azaz hol szökik igazán a meleg. Kérhetünk hőkamerázást is, mely során az elmés szerkezet rögtön megmutatja házunk titkait, s a színes hőtérképnek köszönhetően azonnal kiderül, mely otthonunk leggyengébb pontja.

Forduljanak bizalommal a Csalán Egyesülethez, ahol témába vágó kiadványokkal, tanácsokkal, kölcsönözhető eszközökkel segíthetik a „zölden” és tudatosan átgondolt ház körüli változtatásokat.

S ha már minden kötél szakad – mert a felújítás még várat magára -, legalább belsőleg melengessük magunkat jó meleg és izzasztó gyömbéres teával, chilis-borsos forrócsokival, forraltborral vagy tipikus téli étkek zamataival. Hiszen ételünk és italunk is lehet a belső kályhánk! Jöhetnek hát a gabonafélék, az olajos magvak, a káposzta vagy a hüvelyes zöldségfélékből főzött finomságok, melyeket érdemes ugyancsak fűtő hatással bíró fűszerekkel megbolondítani.

Bővebb információért látogasson el a Csalán Egyesület irodájába ( Veszprém Rákóczi u. 3.) vagy az egyesület honlapjára, ahol egyre bővülő zöld okosság és hasznos, egyben tudatos információ tárháza várja az ide látogatót.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás