Hirdetés

Naponta ezer szúnyogot is elfogyaszt egy denevér. Egyetlen példány élete során több, mint 2.7 millió vérszívót pusztít el.

Van egy állat, ami minden évben 6 hónapot azon dolgozik, hogy megvédjen téged, a családodat és a házi kedvenceidet. Teszi ezt akár 15 éven át, minden este. Egy éjszakai repülése során több, mint 1000 szúnyogot eszik meg. 1000 olyan szúnyogot, ami potenciálisan veszélyes lehet rád, a családodra és a kutyádra.
1000 olyan szúnyogot, ami terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, az usutu vírust, a bőrférgességet és a kutyáknál jelentkező szívférgességet – olvasható a Mályi Madármentő Állomás facebook oldalán.

A kis denevérek pusztító tevékenysége 1 évre levetítve: 6 hónapon át minden este repül és eszik. Egy éjszaka több, mint 1000 szúnyogot pusztít el. Ez évente 180.000 szúnyogot jelent.  Mivel a denevér 15 évig is él, így élete során több, mint 2.700.000 szúnyogot pusztít el. És ez csak egy denevér. Ha egy közepes kolóniával számolunk és az évi 2 utóddal, akkor ez a szám meghaladja a 12.555.000.000 elpusztított szúnyogot, ami kicsivel több, mint 12 tonna.
A felhívás továbbá kitért arra is, hogy mi emberek legyünk kicsit figyelmesebbek és elnézőbbek a denevérekkel, akik azért húzódnak a városokba, mert természetes élőhelyük egyre csökken.

Élj együtt a természettel, a természet is érted él.

A denevér az emlősállatok egyedüli csoportja, amely aktív repülésre képes. Mellső végtagjaikon a másodiktól kezdve valamennyi ujjuk erősen meghosszabbodott. Közöttük, valamint a törzs oldala között egy vékony bőrredő – a „vitorla” – feszül, amely a hátsó lábra és a farokra is kiterjed. Mivel bőrszárnyuk nem ereszti át a levegőt, röptük különbözik a madarakétól. Éjszakai állatok. Napközben fejjel lefelé csüngenek faodvakban, barlangokban, padlásokon, erkélyeken.

Látásuk gyenge, ultrahangok segítségével tájékozódnak.

Magyarországon valamennyi denevérfaj védett. Mesterséges denevérodúk kihelyezésével olykor segíthetünk néhány veszélyeztetett fajon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás