A rovat kizárólagos támogatója

Az utóbbi időben felerősödött az a tendencia, hogy az ingatlanfejlesztők kormánybarát hátszéllel szinte bármit megtehetnek a műemlékekkel, miután az Orbán-kormány kivégezte a műemlékvédelem intézményrendszerét is. Vincze Miklóssal a 24.hu szakújságírójával pár Budapest épületen keresztül mutatjuk be épített környezetünk lebontását.

Mai podcastunk Budapest belső részeinek épített környezetéről, és annak védelméről, ill. nem védelméről szól.

Belső Ferencvárost és a józsefvárosi Palotanegyedet az Üllői út választja el. Persze ez a határvonal építészetileg nem csak a Kálvin tér környékén nem olyan kontrasztos, hiszen az 1838-as nagy pesti árvíz után mindkét területen sok hasonló épületet húztak fel. Ilyen pl. ugyanazon tervező Hild Károly két egymásra sokban hasonlító háza, a IX. kerületi Lónyay u. 26, és a józsefvárosi Bródy Sándor utca 15, melyet csak kéményseprős házként emlegetnek a helyiek. Ezeket már megszerezték az ingatlanfejlesztők, és félő, hogy unokáink számára már nem sok minden marad meg az eredeti műemlékekből, ahogyan a Baross utca 40-ből sem, ahol már zajlik a beruházás.

a “zöldülő” műemlék Károlyi palota. Kép: Sarkadi Péter greenfo

 

Többek között e három épületről beszélgetett Sarkadi Péter a 24.hu szakújságírójával: Vincze Miklóssal, akinek szívügye a fővárosi épített környezet megóvása, és aki mindhárom épületről részletes cikket írt.
Bontás és teljes átalakulás vár egy belvárosi műemlékre, ahol száz éve megállt az idő Lónyay u. 26 

Furcsa öszvérré változik a Palotanegyed egyik legidősebb lakóháza a Baross 40.

Másfél évszázada harcol az elmúlással a Palotanegyed kéményseprője

Természetesen nem maradhat ki a Bem-tér tönkretétele, de a Vágóhíd lemészárlása sem. Miklós emellett megszállottan fotózza is a még megmaradt értékeket. A beszélgetésben elárulja, melyek a kedvencei, és hogy miért tartja történelmi bűnnek azt, hogy az Orbán kormány tönkreteszi a Budai várat, és feláldozza a baráti befektetők profitjáért épített örökségűnk értékes részeit is.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás