Hirdetés
Forrás: levego.hu

Az egyes multinacionális cégekkel kötött stratégiai megállapodások szöges ellentétben vannak a kormány kinyilvánított politikájával, nemzetközi környezetvédelmi vállalásaival, valamint a magyar társadalom és gazdaság érdekeivel – állapította meg Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében a Levegő Munkacsoport.

Érdeklődéssel figyeljük, ahogy Ön sorra járja a nagy multinacionális cégek magyarországi üzemeit, és mindenütt ígér valamit, helyenként olyat, ami szöges ellentétben van a kormány kinyilvánított politikájával, nemzetközi környezetvédelmi vállalásaival, valamint – véleményünk szerint – a magyar társadalom és gazdaság érdekeivel.

A kivételezett cégekkel kötött megállapodások és az ezekhez kapcsolódó egyedi állami támogatások jelentős zavarokat okoznak a piacon, kiszámíthatatlanná teszi a vállalatok működését: szinte egyetlen cég sem tudhatja, mikor fog a konkurenciája olyan állami támogatást kapni, ami az ő működését megnehezíti vagy akár el is lehetetleníti. Továbbá az ilyen jellegű egyedi döntések a korrupció melegágyai.
Különösen megdöbbentő az az elköteleződés a Suzuki felé, amely szerint a magyar állam több tízmilliárd forint úthálózatot épít közpénzből a gyár jobb kiszolgálása érdekében. Amellett, hogy ez is egy súlyosan piactorzító támogatás, tovább növelné a közúti forgalmat, a már most is tragikus mértékű környezetszennyezést. Ehelyett a rendelkezésre álló szűkös forrásokat vasúti szállítás fejlesztésére és a meglevő úthálózat fenntartására kellene fordítani.
A miniszterelnöknek írt levél itt található.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás