A rovat kizárólagos támogatója

A minap betértem vásárolni egy közepes méretű élelmiszerboltba, és rögtön elém tolakodott egy tábla: paradicsom 179 Ft. A téli és tavaszi aszály, és a májusi szinte állandó csapadékos idő után jócskán felmentek a zöldségárak, tehát kíváncsi voltam, hogy milyen és mennyi paradicsomot kínál június elején a bolt.

Negyedkilós, koktélparadicsom méretű, halvány piros golyócskákat találtam műanyag csomagolásban, ez utóbbi külön írást érdemel. Bár az áru valamivel olcsóbb volt, mint a más típusú koktélparadicsomok, nem sok kedvem volt venni belőle, főleg azután, hogy megnéztem a csomagoláson, hogy hol termelték. Ha hiszik, ha nem Szenegálban, egy nyugat-afrikai országban, a Száhel övezettől valamivel délre. Még a nemzetközi kérdésekben kevésbé jártas emberek is hallhattak már a Száhel övezetről, a hatalmas Szahara sivatagot délről határoló országokról, vagy más, közismert nevén az afrikai éhségövről, ahol olyanok a természeti körülmények, hogy nagyon kevés a víz, élelemnövényt alig lehet termelni, így állandó probléma a lakosság ellátása.

Ismétlem, Szenegál nem az éhségövben, hanem attól délre fekszik, ráadásul az Atlanti-óceán partján. Gyorsan fejlődő országról van szó, területének zöme szavannával borított síkság, de jó termőföldjei is vannak. Az éghajlat kedvező a mezőgazdaság számára, elsősorban kölest, kukoricát, földimogyorót, cukornádat, maniókát, gyapotot, kókuszt termesztenek, juhot, kecskét és szarvasmarhát tenyésztenek, sokan a halászatból élnek és bizonyos élelmiszernövényekből kivitelre is képesek. Mivel trópusi országról beszélünk, az átlaghőmérséklet is melegebb, mint a hazai, valószínű a paradicsom is előbb érik.
A Szenegáliból behozott paradicsom esetében több kérdés vetődik fel, de valószínűleg választ nem találunk rá.
Magyarországnak jó termőföldjei vannak, és általában jó a paradicsom termés.
Mi szükség van akkor a távoli országból szállított, nem túl ízletes paradicsomra?
Mi az oka annak, hogy a messziről szállított termék olcsóbb, mint a hazai?
Végig gondolták-e a paradicsomot megrendelő kereskedők, hogy a szállításhoz felhasznált energia és a kibocsátott széndioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz?
Vajon nem lenne jobb helye a Szenegálban termelt, és az ország számára már nem szükséges élelmiszernövényeknek a közeli éhségövezet országaiban?
Választ azért nem várok, mert a folyamatot nem az észszerűség, hanem a profithajhászás irányítja.

Térjünk vissza a hazai boltokba, élelmiszeráruházakba!
A Kárpát-medence gazdag mezőgazdasági növényi kínálata kitűnő hátteret nyújt arra, hogy mi fogyasztók a településünkhöz közeli térségben termett, hazai zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhassuk. Amikor Tápiószelén jártam, a Növényi Diverzitás Központban, a mezőgazdasági génbankban a beszélgetés végén megajándékoztak egy kis tányér paradicsommal. Színre, formára, méretre mind különböző volt, aztán kiderült, hogy az ízük, a savasságuk vagy édességük is más, az egyik lédús volt, a másik inkább ropogós. A mi paradicsomunknál nincs jobb és változatosabb, és ha ezt a genetikai kincset jól használjuk, gazdag lesz a kínálat hazai paradicsomból az üzletekben, és nem lesz szükség a szenegáli paradicsomra. Finomabbat eszünk és a környezetet is kíméljük, ez rajtunk, fogyasztókon is múlik.
Mangel Gyöngyi
*
Darvas Béla  reflektált a zöldség és gyümölcskereskedelem fonákságaira rátapintó írásra.
Szenegál közel 100 hektár üvegházi felülettel rendelkezett 2013-ban. A Grand Domaine du Senegal (GDS) és a Hagé International között együttműködés alakult ki. A GDS ezt megelőzően (2006) a Compagnie Frutière (1938, Marseille, Franciaország) része lett, amely célja a világ fejlődő országaiból származó zöldségek és gyümölcsök szállítása Európába. Szenegál (pontosabban a GDS) a Doona fajtájú koktélparadicsomot (cherry tomato) a Hagé Internaional-on (Hollandia) közreműködésével értékesíti.
A Hagé International a The Greenery B.V. (Hollandia) tagja, amely 60 ország 500 termelőjének 350 termékével kereskedik. 1400 alkalmazottal van rajta az üzleten. A The Greenery B.V. a Coforta Cooperative tulajdona, amely 500 holland és nemzetközi termelő szövetkezése. Ilyen ’egyszerű’, hogy Szenegálból hozzánk is paradicsom érkezzen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás