Hirdetés

A természetjárók és kirándulók körében méltán népszerű pomázi Kő-hegy néhány szikláját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi okokból átmenetileg – jól látható módon szalagozással és kitáblázással – lezárta.

Erre az idén megtelepedett és eddig sikeresen költő fokozottan védett madárfaj érdekében volt szükség. A költőpár a hétköznapi zavarást jól viseli, azonban az extra hétvégi (szünidei) forgalom váratlan, a pár számára akár tartós zavarással járó helyzeteket okoz, amely a költés veszélyeztetésével jár (kirándulók hosszan időznek a sziklákon, hangoskodnak, táboroznak, esetleg a szikla alá mennek, körbejárják, vagy más ötletes módon – nem tudatosan – zavarják a költést).

A kilátás továbbra is zavartalanul és biztonságosan élvezhető a Petőfi-pihenő kiépített kilátóhelyéről. Kérjük a tisztelt túrázók megértését a korlátozással kapcsolatban, hozzájárulva ezzel a Pilis gazdag élővilágának megőrzéséhez – írta a park honlapján Novák Adrián a Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi tájegységvezetője.

A lezárást a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 12 §. (2.) b. pontja teszi lehetővé, valamint a természetvédelmi hatóság a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 37 §. (2.) pontja alapján meghozott határozata tartja fent.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás