Hirdetés
Forrás: TÁJTÉKA

Szeptember 16-án egy nyilvános könyvbemutató keretében megismerhetjük a TÁJTÉKA kiadványát, A Balaton-felvidék jövőképé”-t. 

A féléves kutatást a KÉK – Kortárs Építészeti Központ urbanistái és építészei indították 2021 őszén. A 71-es és 77-es főutak közötti 40 települést vizsgálva több mint 400 jó gyakorlatot gyűjtöttek több száz személyes interjú után, melyekből már egy 82 elemű adatbázist is közzétettek. Ezek a fenntartható, innovatív kezdeményezések helyiek, látogatók és az ország bármely területén vállalkozók számára tanulsággal szolgálhatnak, és elérhetőek a TÁJTÉKA honlapjáról.

A TÁJTÉKA a KÉK kétéves projektje, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. (Veszprém a Bakony-Balaton térségével közösen nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, ezért a VEB2023 program egyik kiemelt célja, hogy a térséget hosszú távon is kiemelt európai kulturális centrumként erősítse meg. Ezt a célt segít elérni ez a program is, amely támogatja az itt élő közösségek, szakemberek és döntéshozók párbeszédét, közös gondolkodását a régió jövőjéről, és azt, hogy a kreatív jó gyakorlatok elterjedjenek.)

A TÁJTÉKA a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatát vizsgálja, gyakorlati tanácsokat oszt meg, segíti a régió innovatív kezdeményezéseit és szervez nyilvános eseményeket. Ennek megalapozása volt a kutatás, amelyből egy háromrészes eszköztárat publikálnak 2022-2023-ban. Az eszköztár első eleme a szeptemberben megjelenő A Balaton-felvidék jövőképe”.

Balaton-felvidék Paloznak kép: Cseh Edina

A kiadványban részletesen vizsgálják a régióban hagyományos, ugyanakkor keveset elemzett őslakos-bebíró-gyüttment viszonyokat, a csoportok közötti konfliktusokat és az együttműködés lehetőségeit. De kiemelt figyelmet kap a csendes és a proaktív turizmus szerepe, az organikus gazdálkodás buktatói, jó példái és jövője, valamint a rövid ellátási láncok fontossága is.

A jövőkép és a trendek feltérképezése mellett megismerhetjük a múlt hatását is a jelen folyamataira: hogy hogyan alakult át az idők során az a társadalmi, gazdasági közeg, és velük együtt az életmód, amely művelte és fenntartotta ezt a tájat. A kutatók számos meglepő, a sztereotípiáktól eltérő tapasztalatot is szereztek, melyeket szintén részletesen ismertetnek.

A könyv témakörök és elemzési szempontok szerint rendezett fejezeteit esettanulmányok egészítik ki, amelyek egy, a régióban fellelhető jó gyakorlatot mutatnak be. Az ismertetett konfliktusok, történeti áttekintés, példák és trendek mentén a szerzők szcenáriókat is felvázolnak a térség jövőjét illetően. 

A háromrészes eszköztárral a kutatók kiemelt célja, hogy a Balaton-felvidéken élő és dolgozó közösségek számára közép- és hosszútávú lehetőségeket mutassanak egy fenntarthatóbb kultúrtáj kialakításához. A most megjelenő kiadvány hasznos lehet mindenki számára, aki a régióhoz kötődik, szeretné mélyebben megismerni a Balaton-felvidéket, vagy szeretne egyszerre élhető és innovatív módokat találni a vállalkozásra, közösségépítésre, aktív életmódra az ország bármely területén.

A Balaton-felvidék jövőképe – könyv próbanyomat

A könyvbemutató 2022. szeptember 16-án 17 órakor kezdődik, a Márffy Házban, Lovason. A könyvről szóló szakmai beszélgetést Pecha Kucha követi, amely során a Balaton-felvidék izgalmas projektjeinek vezetői, kutatói, vállalkozói és szakemberei osztják meg tapasztalataikat. A rendezvény során mindenki beszerezheti a saját ingyenes példányát a kiadványból, és az eseményt záró fogadáson is részt vehet.
A bemutatóról részletesebb információk a
Facebook-eseményeken találhatóak. A részvétel ingyenes, de férőhelyek száma korlátozott, érdemes minél hamarabb regisztrálni a nyomtatvány kitöltésével!

Nyitókép: Balaton-felvidék Hideg-hegyi Menedék kép: Cseh Edina

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás