Hirdetés
greenfo/MTI

A kutatók összesen 50 olyan delfint, fókát és bálnát vizsgáltak meg, amely a Nagy-Britannia körüli vizekből vetődött partra. Minden állatban találtak legalább egy műanyagrészecskét.

Sokkoló, de egyáltalán nem meglepő, hogy minden állat vett fel a szervezetébe mikroműanyagot. […] Az állatonkénti 5,5 darab viszonylag kis arány. Ez azt sugallja, hogy végül a szervezetük kiválasztotta a műanyagot vagy az állatok visszaöklendezték – mondta Sarah Nelms, az Exeteri Egyetem kutatója.

A mikroműanyagok azok a műanyagrészecskék, amelyek öt milliméternél kisebbek. Az állatok közvetlenül a vízből vagy a zsákmányállatokon keresztül veszik fel a szervezetükbe. A tengeri emlősök, például a bálnák, delfinek és fókák a kutatók szerint fontos indikátorai a tengeri ökoszisztémák egészségének, különös tekintettel a környezetszennyezésre.

A talált műanyagrészecskék 84 százaléka ruhából, halászhálóból vagy fogkefékből származó szintetikus rostokból áll. Más töredékek valószínűleg olyan tárgyakból származnak, mint az élelmiszerek csomagolása és a műanyagpalackok – közölték a Scientific Reports szaklapban. A kutatók megállapították, hogy az állatok bélrendszere kevesebb részecskét tartalmaz, mint a gyomra. Valószínűleg ezen a területen akad meg először a műanyagrészecske. Megfigyelték azt is, hogy azoknak a tengeri emlősöknek, amelyek fertőző betegségben pusztultak el, több műanyagrészecske volt az emésztőrendszerében.

Nem vonhatunk le határozott következtetést ezekből a megfigyelésekből a mikroműanyag lehetséges biológiai hatásaira. Még nagyon az elején járunk ezeknek a mindenütt jelen lévő káros anyagoknak a megértésében. De most már van egy mértékünk, amelyhez mérhetjük a jövőbeli tanulmányokat – mondta Brendan Godley, a tanulmány társszerzője.

A mikroműanyag-szennyezés kutatása még mindig viszonylag kezdeti stádiumban jár, de az biztos, hogy elmúlt időszakban egyre több helyen fedeznek fel mikroműanyag-szennyezést: az északi-sarki jégben sokkal több a mikroműanyag, mint hittük, a Földközi-tengerben brutális mennyiségű mikroműanyag van, az olasz tavak is tele vannak vele, akárcsak a Duna, vagy éppen a Rába. Az asztali sók 90 százaléka is szennyezett, és már emberi ürülékben is kimutatták a mikroműanyagot.

Egyelőre nem világos, hogy a mikroműanyagok az emberre nézve jelentenek-e egészségügyi kockázatot. Mindenesetre az Európai Unió is betiltana egy sor mindennapos műanyagterméket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás