Hirdetés

100 hektáros területen égett a nádas Fonyódnál, amit csaknem 24 órán át tartó megfeszített munkával sikerült eloltani 50 tűzoltónak.

Száz hektáros területen égett a nádas Fonyódnál, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon, amit csaknem 24 órán át tartó megfeszített munkával sikerült eloltani – tette közzé honlapján a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tegnap délután. A beszámoló szerint nyolc településről csaknem 50 tűzoltó vett részt az oltásban.

A két napja, csütörtök délutáni riasztást követően a marcali, a siófoki és a keszthelyi hivatásos, illetve a balatonboglári önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, amelyet csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Az egységek szikracsapókkal kezdték meg az oltást több különböző helyszínen, több oldalról támadva a tüzet.

A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A szeles időjárás nehezítette a lángok oltását, ezért az éjszaka során a tűzoltásvezető elrendelte a kaposvári hivatásos egységek riasztását. Buzsákról, Fonyódról és Somogyszentpálról pedig önkéntes tűzoltók is érkeztek a helyszínre. Ellentüzet gyújtva sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen egy még nagyobb területre.
    Fotógaléria >>>

   Népszava fotógaléria >>>


Szándékos gyújtogatás okozhatta a nádastüzet, amelyet péntek délután, egy nappal a keletkezés után sikerült csak eloltania a tűzoltóknak Fonyódon, hangzott el az ATV híradójában. A várostól délre található úgynevezett Nagyberek európai védelem alatt álló terület, a tűzben több tíz- vagy százezres nagyságrendben pusztulhattak el az itt élő béka, mocsári teknős, illetve vízisikló, kockás sikló állomány tagjai, mondta el Rózner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője.

A nádas legalább háromszáz hektáron égett le. A szakértő szerint másfél-két hónap múlva zöldell ki újra a terület.

A tűz az erős szélben gyorsan terjedt, a nád pedig száraz volt, mindez nehezítette az oltást. A környék összes önkéntes és hivatásos tűzoltója a helyszínen dolgozott.  Még vizsgálják, hogy mi váltotta ki a tüzet, de az eddigi adatok arra utalnak, hogy szándékos gyújtogatás okozhatta.


Lásd még:  300 hektár nád égett le Fonyódon, az összes hüllő elpusztult

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás