Hirdetés

Éhen halnak a halászok Nyugat-Afrikában, mivel a térségben lévő halzsákmányt az ázsiai piacokon terítik. Csaknem 4000 hatalmas doboz hal volt annak a sierra leone-i hajónak a fedélzetén, amely illegálisan fogott zsákmányát az ázsiai halpiacon akarta teríteni.

A halászok már Dél-Korea második legnagyobb városa, Busan felé tartottak, amikor feltartóztatták a hajót a hatóságok. A vámosok 4000 jégen tartott hatalmas dobozt találtak tele hallal. Ez volt az egyik legnagyobb illegálisan csempészett és lefoglalt zsákmány a világon. A járművet régóta figyelték műholdas követővel, ezért biztosra mehettek a hatóságok.

A koreai zászlóval ellátott hajó a mélyszegénységben lévő sierra leonei partok közelében, Sherbro-szigeténél halászott, ahol a hal az egyetlen megélhetése és jövedelme az ott élőknek. A nagyüzemi halászat lehet az okozója, annak is, hogy a nyugat-afrikai halászok a Guardian tavalyi riportja szerint csak a korábban megfogott halak negyedét tudják kifogni. Az uniós zászló alatt halászó hajók mellett, manapság koreaiak is a területen vannak, Korea ugyanis élen jár a térség illegális halászatában. Három koreai hajó legénységét már letartóztatták Libériában, hasonló okok miatt.

Becslések szerint a nyugat afrikai térségben évente csaknem 23,5 milliárd dollár értékben fognak ki illegálisan halakat. Ezek a halak aztán az ázsiai és az európai piacokra kerülnek, miközben a térségben élők szép lassan éhen halnak – irta a theguardian.com

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás