A rovat kizárólagos támogatója

Még mindig nem lát tisztán az Európai Bizottság a magyar igazságügyi reformokkal kapcsolatban, ezért újabb kérdéseket küldtek a kormánynak – értesült hivatalos forrásból az EUrologus. A levelezés megszakítja az eljárást, ami a magyar pénzek további csúszását jelenti.

November 1-jén két uniós biztos, az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit küldött levelet a magyar hatóságoknak, hogy további felvilágosítást kérjenek az igazságügyi reform “bizonyos elemeiről”.  Erről Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő tájékoztatta az EUrologust. Ennek azért van jelentősége, mert ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz. Ez a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ.

Magyarország július 18-án tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy elvégezte az igazságügyi függetlenségének megerősítésével kapcsolatos jogalkotási és igazgatási feladatokat és ezzel párhuzamosan 202 millió euró kifizetését kérte a brüsszeli testülettől. A szabályok értelmében a Bizottságnak három hónapja van a teljesítések értékelésére, majd ha ez pozitív, újabb két hónapon belül kell a számlákat kifizetni. Vagyis elvileg október 18-án telt volna le az eredeti határidő, azonban a Bizottság szeptember 26-án kérdéseket tett fel a magyar kormánynak a reformmal kapcsolatban, amelyre október 19-én érkezett meg a válasz – ezen idő alatt a határidő számítását felfüggesztették.

Ez a legutóbbi kérés ismét megszakította a Bizottság három hónapos határidejét, hogy döntést hozzon Magyarország önértékeléséről. A Bizottság legutóbbi kérésére Magyarországtól kapott válaszok kézhezvételét követően a Bizottságra vonatkozó határidő tovább folytatódik – mondta Stefan de Keersmaecker szóvivő. Ha a magyar kormány ismét több mint három hetet szán a válaszadásra, akkor az Európai Bizottság december elején hozhat döntést.

Navracsics Tibor kép: Kovács Attila/ MTI

Október 19-én, vagyis egy nappal az első körös magyar válaszok beadása után Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy november végére szeretné a kormány lezárni az egyeztetéseket, nemcsak az igazságügyi reformról, hanem valamennyi, függőben lévő és a felfüggesztett magyar uniós forrásokkal összefüggő ügyben.

Nem lehet megkerülni azt az összefüggést sem, hogy az események kezdenek kísértetiesen összecsúszni: december közepén kell ugyanis dönteniük a tagállamoknak arról, hogy támogatják-e Ukrajna további uniós finanszírozását. Ezt Magyarország ellenzi, a döntéshez azonban egyhangúságra van szükség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás