Hirdetés

Miközben a szomszédban háború dúl, a géntechnológiai óriáscégek lobbiszervezetei az Európai Bizottsággal karöltve ki akarják vonni az uniós GMO-szabályozás hatálya alól az “új-GMO-kat”. Ezzel párhuzamosan a háború és a kapcsolódó gazdasági szankciók miatt fenyegető élelmiszerválságot ürügyként felhasználva újabb rohamot indítanak, hogy ráerőltessék Európára a génmódosított termékeket.

Erre válaszul a civil szervezetek európai petíciót indítottak, amelyben szorgalmazzák, hogy továbbra is szigorúan szabályozni és jelölni kell a génszerkesztett és más „új” génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket.

Az ezredfordulót követő évtizedben úgy tűnt, hogy a génmódosított szervezetek nem igazán tudnak teret nyerni Európában. A legtöbb európai ország lényegében nemet mondott a génmódosított növények termesztésére; a fogyasztók és a környezetvédő valamint más civil szervezek részéről is óriási ellenállás volt a génpiszkált élelmiszerekkel szemben, és ennek hatására az európai élelmiszer-forgalmazó áruház láncok is arra kényszerültek, hogy lényegében kizárják polcaikról a génmódosított termékeket. Ekkoriban úgy tűnt, hogy a helyzet így is marad nagyon sokáig.

Az elmúlt években azonban a géntechnológiai lobbi egy új támadást indított: széles körben elkezdték népszerűsíteni a génmódosítási technikák egy új csoportját (génszerkesztés, CRISPR-CAS módszer és társai). Persze, tanulva az elmúlt évtizedek kudarcából, taktikát változtattak, igyekeznek gondosan kerülni a “génmódosítás” és a “GMO” kifejezéseket, mert tudják, hogy a fogyasztók számára nem hangzik jól, ha azt látják, hogy egy termék génmódosított.  Ezért az új módszerek népszerűsítése során a “precíziós nemesítés”, “génszerkesztés”, “új nemesítési technikák” szóhasználatot alkalmazzák. Emellett a kommunikációban előtérbe tolják a géntechnológiával foglalkozó tudósokat, és komoly hadállásokat építettek ki a főáramú sajtóban is. Hogy a közvélemény is befogadóbb legyen az “új” génmódosítási technikákra, előszeretettel hangoztatják, hogy a génszerkesztett növények valójában a fenntartható fejlődést szolgálják, megoldást nyújtanak a klímaválság által okozott problémákra, valamint a világ éhezőinek táplálására is, ráadásul a “precíziós nemesítés” módszerei sokkal biztonságosabbak, mint a régi géntechnológiai módszerek.

Aki viszont már régóta foglalkozik a génmódosítás problémakörével, azok számára ezek az ígéretek már évtizedek óta ismerősek, és világosan látja, hogy ezek a beváltatlan ígéretek – most picit áthangszerelve, más csomagolásban – valójában csupán azt a célt szolgálják, hogy a már jelenleg forgalomba hozott génmódosított termékeket elfogadtassák a közvéleménnyel. Az idő múlásával ezekről az új génmódosítási technológiákról is kiderül, hogy egyáltalán nem olyan “precíz”, mint ahogy beharangozzák, egyre több nem célzott hatásról számolnak be a kutatók, s az biotechnológiai ipartól független tudósok számos kockázatra hívják fel a figyelmet. Ezekről is beszélt csütörtökön az Életigenlő Kaláka sorozat keretében megszervezett GMO 2.0: Bedőljünk-e a génpiszka-párti felhajtásnak? c. rendezvényen Claire Robinson, a GM Watch szerkesztője.

Mivel az európai fogyasztók elutasítják a génmódosított élelmiszereket, viszont az uniós jogszabályok szerint a termékeken jelölni kell, ha génmódosított összetevőket tartalmaznak, ezért a biotechnológiai ipar azt szeretné elérni, hogy az új génmódosítási technikákkal előállított szervezetekre ne terjedjen ki az GMO-szabályozás hatálya, ne kelljen őket jelölni a csomagoláson. Ezt a céljukat közel négy évvel ezelőtt keresztül húzta az Európai Unió Bíróságának döntése, amely világosan kimondta, hogy az új génmódosítási technikákkal előállított szervezetek is GMO-nak minősülnek, ezért azoknak is szigorú engedélyezési folyamaton kell átmenniük, és a fogyasztók tájékoztatása érdekében jelölni kell. A biotechnológiai ipar azonban nem volt hajlandó beletörődni ebbe, és az egyébként is génmódosítás-párti Európai Bírósággal karöltve most megpróbálják elérni az uniós jogszabályok megváltoztatását. A Bírósági döntés óta az Európai Bizottság lényegében bojkottálja a határozat végrehajtását, ezzel párhuzamosan pedig elindított egy folyamatot, amelynek az a célja, hogy kivonják az EU GMO-szabályozásának hatálya alól az új génmódosítási technikákkal előállított szervezeteket. Először készíttetett a Bizottság egy “tanulmányt”, amely az új génmódosítási technikák előnyeit hangsúlyozva próbál megágyazni a biotech ipar által óhajtott jogszabály módosításoknak. Tavaly ősszel bemutatott egy előzetes hatástanulmányt a Bizottság, amelyek összekötött egy mindössze három hetes konzultációval is. E konzultáció keretében több mint 70 ezer vélemény érkezett be, amelyeknek több mint 90%-a az új génmódosítási technikákkal előállított szervezetek szigorú szabályozását szorgalmazta. A bizottság viszont ezeket a véleményeket figyelmen kívül hagyva tovább viszi az “új génkezelési technikák” deregulációját célzó folyamatot, további lépéseket tesz az új GMO-kra külön új uniós jogszabály elfogadtatására.

Erre válaszul európai környezetvédő-, fogyasztóvédő- és az élelem-önrendelkezésért fellépő gazdaszervezetek április elején egy uniós petíciót indítottak: Ne legyen kiskapu az új GMO-knak! – Továbbra is szigorúan szabályozni és jelölni kell az „új” génmódosított élelmiszereket! címmel. A petíciót eddig 15 nyelvre fordították le, több mint 45 szervezet támogatja, köztük a Föld Barátai Európa, a biodinamikus gazdálkodókat tömörítő Demeter International, a Slow Food Europe illetve a European Coordination Via Campesina.

A petíciót hazánkban a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinálja, csatlakozott a petícióhoz a Karácsony Gábor Kör, a Fenntarthatóság Felé Egyesület, továbbá támogatja még a Magház Egyesület, a Védegylet, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Felelős Gasztrohős és a Humusz Szövetség is. A petícióhoz várjuk további civil szervezetek csatlakozását.

Ne legyen kiskapu az új GMO-knak! – Ne hagyjuk, hogy a vegyipari és vetőmagipari óriáscégek ránk kényszeríthessék akaratukat!írd alá Te is a petíciót!

Ajánlott irodalom:
“Ismeretlen” generáció – Az igazság a génmódosított szervezetek új generációjáról

Az igazság átszerkesztése – a génszerkesztés nem megoldás az éghajlatváltozásra

Mi rejlik az új GMO-k mögött: Hogyan veszik át az irányítást az óriáscégek az élelmezésünk felett?

– Az ENSSER (European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility – Európai Tudósok Társadalmi és Környezetvédelmi Felelősségéért Hálózat) állásfoglalása: Az új génmódosítási technikák termékeit szigorúan GMO-ként szükséges szabályozni

Szerző: Fidrich Róbert
Fenntarthatóság Felé Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás