Alapfokú géntechnológia – No1 Génmódosítás és génszerkesztés

2024. június 20.

blog

Ebben a négyrészes írásban alapfokú ismeretterjesztésre teszek kísérletet, ami genetikát illetőn korántsem könnyű. Úgy látom én is, hogy erre szükség van, ahogy Zsuffa Péter (Érd FM 101.3 rádió) a figyelmem felhívta. Szerintem a mostani elmesélő szinten a megértés egyszerű.

A génmódosítás engedélyezését kéri az EU-tól 34 Nobel-díjas

2024. január 25.

Hírek

34 Nobel-díjas tudós írta alá azt a nyílt levelet, amiben arra kérik az európai parlamenti képviselőket, hogy amikor nemsokára szavaznak a mezőgazdasági génszerkesztés szabályozásáról, akkor „utasítsák vissza a tudományellenes hisztériakeltés sötétségét”.

Ne legyen kiskapu az új GMO-knak!

2022. április 30.

Hírek

Miközben a szomszédban háború dúl, a géntechnológiai óriáscégek lobbiszervezetei az Európai Bizottsággal karöltve ki akarják vonni az uniós GMO-szabályozás hatálya alól az “új-GMO-kat”. Ezzel párhuzamosan a háború és a kapcsolódó gazdasági szankciók miatt fenyegető élelmiszerválságot ürügyként felhasználva újabb rohamot indítanak, hogy ráerőltessék Európára a génmódosított termékeket.

GMO és génszerkesztés

2018. október 23.

Hírek

Október elején Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője önálló indítványt nyújtott be egy viszonylag új géntechnológiai eljárás, az úgynevezett genomszerkesztés szabályozásával kapcsolatban. A tárgyalásra kijelölt Mezőgazdasági Bizottság kormánypárti többsége elutasította az indítvány tárgyalását, így az nem kerülhet a plenáris ülés elé, és nem járultak hozzá ahhoz sem, hogy a párt szakértője, Ács Sándorné, és a… Tovább »

Új nemesítési technikák és génmódosítás

2018. szeptember 11.

Hírek

A géntechnológia viharos ütemű fejlődése élesen veti fel a modern kutatás és technológia alapdilemmáját: megtehetjük-e mindazt, amire amúgy képesek vagyunk? A DDT-től a Contergan-tragédiáig számos intő példa mutatja, hogy a válasz semmiképpen sem lehet az „igen”.

Nem jönnek be a 2.0-ás GMO-k a hátsó ajtón

2018. július 25.

Hírek

Jó hír GMO-fronton: az Európai Unió Bírósága mai, mérföldkőnek számító döntése szerint az utóbbi időben viták kereszttüzébe került “új génmódosítási technikák” GMO-nak minősülnek, azokat alá kell vetni az uniós élelmiszerbiztonsági és környezeti hatásvizsgálatoknak és biztosítani kell a génmódosítás jelölését a fogyasztók számára.