Hirdetés

Az algából előállított bioüzemanyag veszélyezteti a természetes vizeket és a klímát – állítja az Egyesült Államok Nemzeti Kutatási Tanácsa.

A Nemzeti Kutatási Tanács egy új beszámolót jelentetett meg „ Az algából előállított bioüzemanyagok fenntartható fejlesztése az Egyesült Államokban” címmel, amelyben azokat a különféle környezeti kockázatokat mutatják be, amelyek az algáknak a szállításban használatos üzemanyagok előállításához történő felhasználásából erednek. A beszámolót az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE) rendelte meg, mivel fenntarthatósági aggályok merültek fel a bioüzemanyaghoz szükséges algák nagyarányú termesztésével kapcsolatban. Az elmúlt évben a Kongresszusban heves vitákat váltott ki az, ahogyan a DOE és az USA tengerészete támogatta az algák előállítását alternatív nyersanyagként.

Michael Rosenoer, a FOE (Friends of the Earth) bioüzemanyagokkal foglalkozó aktivistája így reagált a beszámolóra:
„ A beszámoló helyesen mutat rá az algák bioüzemanyag-gyártásban történő felhasználásából eredő hatalmas környezetvédelmi kockázatokra és az egyelőre ismeretlen következményekre. Az algatenyésztés kétélű veszélyt jelent a vízkészleteinkre, amelyeket már eleve próbára tesz az aszály. Az algák előállításához hatalmas mennyiségű vízre van szükség és a cél – általában – olaj gyártása. Ha a szél elfújja az algát a nyíltvízi tenyésztő tartályokból, a keresztszennyeződés korábban sohasem látott méretű olajszennyeződést okozhat a folyóinkban és az óceánjainkban. Hasonló méretű olajszennyeződéssel szembesülhetünk, mint amit a BP okozott, csak ez most magából az öko rendszerből eredhet. Egy ilyen szennyeződés megszüntetésére egyszerűen nem rendelkezünk megfelelő technológiával.

„Az algák felvethetik az élelem kontra üzemanyag dilemmát is, ami már általános a kukoricából előállított etanollal kapcsolatban. Egyes vállalatok cukorral táplálják az algákat, hogy a lehető legnagyobb biomassza hozamot érjék el. Ha az üzemanyagok fejlesztéséhez élelmiszert használunk, azzal az élelmiszerárak emelkedését is kockáztatjuk.”

A Nemzeti Kutatási Tanács a következő adatokat tette közzé:

– Alga felhasználása esetén egyetlen liter, a benzinnel azonos értékű bioüzemanyag előállításához 3,15 – 3,65 liter friss vízre van szükség

– 39 milliárd liter alga alapú bioüzemanyag előállításához évente 6-15 millió tonna nitrogénre és 1-2 millió tonna foszforra lenne szükség. Ezek a mennyiségek az USA teljes fogyasztásának nitrogén esetében a 44-107%-át, foszfor esetében pedig a 20-51%-át jelentik.

– Az alga alapú bio üzemanyagok üvegházhatást okozó kibocsátása még nem ismert, a becslések tág körben mozognak: egyes tanulmányok szerint az algákból történő bioüzemanyag-gyártás jóval nagyobb kibocsátással jár, mint amikor kőolajból állítanak elő benzint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás