Hirdetés

Duna-Ipoly Nemzeti Park által koordinált kétéltűmentési akcióban idén már 31 ezer védett kétéltű jutott át biztonságban a 311-es út mentén kihelyezett terelőkerítés segítségével a Farmos melletti Nagy-nádas területére. 7 év alatt itt már több mint negyed-millió kétéltűt mentettek meg a természetvédők. Még lehet önkénteskedni.

Az idei nagy számú békapopulációnak különösen örülnek a szervezők, ugyanis a tavalyi rendkívüli aszályos évben mindössze másfél ezer békát mentettek, de úgy tűnik az időjárás szeszélyeinek kivédésére a természet megfelelően felkészült. További bizakodásra ad okot, hogy az Európai Unió által támogatott pályázat keretében elkészült, a Hajta-menti vizes élőhelyek természetvédelmi célú vízpótlását lehetővé tévő rendszer. Ennek segítségével száraz időben, a térség mocsaraiban visszatartható az ökológiailag szükséges vízmennyiség, amely nem csak a békák számára kedvező, de például a mezőgazdasági termelők aszálykárai is csökkenhetnek.

A közúti kétéltűmentési akció keretében már hetedik éve napról-napra pontosan rögzítjük, hogy pontosan hány béka és gőte kerül a vödrökbe. Ennek köszönhetően tudjuk, hogy 2013. március 13-án megmentettük a 250 ezredik állatot! Ezzel Farmos végérvényesen bekerült a legnagyobb hazai kétéltűmentő helyek sorába.

A békák vonulását a néhány napra visszatérő tél ugyan megszakította, de a hó elolvadását követően, várhatóan pár napon belül újra vonuló békák, és az őket megmenteni igyekvő emberek tűnhetnek fel az út mentén. A Duna-Ipoly Nemzeti Park idén is lehetőséget kínál az érdeklődő családoknak, óvodáknak, iskoláknak, hogy a mentési akcióban tevékenyen részt vegyenek. Örömteli, hogy évről-évre növekszik a látogatók száma, az idei évben már 25 intézmény, és mindösszesen 850 fő látogató jelezte részvételi szándékát.

farmosi békák immár védve és szabadonfarmosi békák immár védve és szabadon


Csoportok részére még néhány nap rendelkezésre áll
, ezekről az ásóbéka blogon lehet tájékozódni.
A mentés során megismerhető az idei év kétéltűje, a barna ásóbéka (ez a faj adja a megmentett egyedek 95%-át), de jó eséllyel találkozhatunk vöröshasú unkával, zöld levelibékával, dunai tarajosgőtével. A felsorolt fajokon kívül még 5 kétéltű és 5 hüllőfaj jelenlétét sikerült a területről kimutatni, de ha véletlenül épp nincs béka (száraz időben, vagy talajmenti fagyok esetén előfordul ilyen is) a vödörbe esett bogarak, pókok, ezerlábúak világa, akkor is rengeteg érdekes felfedeznivalóval kecsegtet.

Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén Farmoson kívül több helyszínen van lehetőség bekapcsolódni mentési akciókba. A Gerecsében a Nemzeti Park civil szervezetekkel közösen Tardos, Tarján, és Tata településeken, míg civil szervezetek önkéntesei Hont és Tinnye közelében mentik az autók kerekeitől a békákat.

További információ: Németh András nemeth.andras@dinpig.hu  tel: +36-30/236-8351),
vagy  www.facebook.com/FarmosiBekamentok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás