Hirdetés
(X)

Számos előnye van annak, ha bankszámlával rendelkezel. Nemcsak a pénzedet tarthatod biztonságos helyen, hanem rengeteg olyan szolgáltatást is elérhetsz, amely megkönnyíti mindennapjaidat. A pénzintézetek nemcsak folyószámla-vezetést kínálnak, hanem különféle hitelekhez is hozzájuthatsz, de akár biztosítási szolgáltatásokat is igénybe vehetsz.

Folyószámlád segítségével könnyebben hozzáférhetsz a pénzedhez, bankfiókból vagy automatából vehetsz fel készpénzt. Ha pedig sürgősen pénzre van szükséged, igényelhetsz azonnal online hitelt. Fogadhatsz utalásokat, szülőktől, rokonoktól a világ bármely táján. Folyószámlához járó bankkártyáddal készpénz nélkül is fizethetsz, illetve vásárolhatsz online.

Mennyi papírfelhasználással jár a bankolás?

A digitális világ fejlődésének hála, nincs szükség papírhegyekre ahhoz, hogy pénzügyeidet intézd és nyomon kövesd. Régebben gyakorlatilag több 10 kilónyi papírhulladék keletkezhetett az évek alatt lebonyolított banki ügyintézéseid során. A szerződéskötéstől kezdve, a havi bankszámlakivonatokon át, a tájékoztató- és reklámfüzeteken keresztül a bankautomata által nyomtatott bizonylatokig. Ráadásul a legtöbb iratból a banki példány is szükséges, amely tovább növeli a felesleges papír mennyiségét.

Ezeknek a papíroknak a nagy része a kukában végezte. Környezetvédelmi szempontból igencsak káros a sok, felesleges papírhasználat. Nem csak a felhasznált papír miatt, hiszen mint tudjuk a papírt kivágott fákból állítják elő. De a keletkezett hulladék szelektív tárolása, biztonságos szállítása vagy a kényes információkat tartalmazó nyomtatványok megsemmisítése, mind-mind felesleges energiafelhasználást generált.

A rengeteg papírmunka már a múlté?

A pénzintézetek is felismerték azt, hogy rengeteg pénzt és energiát tudnak megspórolni azzal ha csökkentik papírfelhasználásukat. A környezettudatosabb ügyfelek pedig előnyben részesíthetik azokat a bankokat, amelyek ilyen megoldásokat kínálnak.

Az egyik legnagyobb „papírpocsékoló” szolgáltatás a havi bankszámla kivonat postai úton történő kiküldése. Nemcsak maga a dokumentum, hanem a boríték is növeli a papírfelhasználást. Az online bankolás elterjedésével ez egyre inkább kikopik a gyakorlatból. A fiatalabb generáció már online követi aktuális bankszámla egyenlegét, amelyek PDF formátumban is letölthetőek. A bankok már kedvezőbb számlavezetési díjjal ösztönzik ügyfeleiket a papír alapú bankszámlakivonatok elhagyására.

A bankfiókokban is egyre inkább terjednek az e-megoldások. A pénzügyi tranzakcióhoz már elegendő digitálisan aláírni. Az online szerződéseket, online hiteligényléseket is egyre kevesebb papírmunkával vagy annak teljes elhagyásával lehet megoldani. Az elektronikus számlakivonatoktól is egyre kevesebb ember idegenkedik. Az aktuális tájékoztatások és akciók is online bankon, applikációkon vagy digitális hírlevélen keresztül jutnak el az ügyfelekhez.

Az online hiteligénylés is gyakorlatilag felesleges papírok nélkül megtörténhet. Digitális eszközöd, okos telefonod vagy laptopod segítségével, azonosíthatod magad, bemutathatod személyes okmányaid és a szerződés aláírása is elektronikusan megtörténik. Az igényelt pénzösszeg pedig perceken belül a bankszámládra érkezik.

A bankautomaták használata esetén is felajánlja a rendszer, hogy bizonylat nyomtatása nélkül hajtja végre az adott tranzakciót. Egyes bankautomaták pedig már arra is képesek, hogy a hagyományos sárga csekket elfogadják és azon keresztül történjen meg a pénzbefizetés. Így azok az ügyfelek is lassan megbarátkozhatnak az e-megoldásokkal, akik korábban kerülték a digitális fizetési lehetőségeket.

Az új generáció már digitálisan bankol

Az idősebb korosztálynak a sárga csekkes számlabefizetés és a postán érkező papír alapú számla volt a megszokott. Egy okos telefonon lógó fiatalnak pedig a digitális bankolás a természetes. Ezzel nem csak gyorsabbá és egyszerűbbé tehető az ügyintézés, hanem további előnyökkel is jár. Környezetvédelmi szempontból az erdők védelme nagyon fontos. A papírfelhasználása csökkentésével ezzel bárki hozzájárulhat, csak egy kis tudatosság kell hozzá. Azzal is segíthetsz, ha idősebb szüleidnek, nagyszüleidnek segítesz átállni a digitális ügyintézésre, hogy kevesebb csekk és papír alapú bankszámlakivonat legyen szükséges.

Éves szinten több tonnányi papírhulladék keletkezéstől kímélhetjük meg a környezetet azzal, ha egyre többen átpártolunk a digitális megoldásokra.

A mai világban elkerülhetetlen, hogy folyószámlával rendelkezz valamelyik banknál. Az viszont a te hozzáállásodon múlik, hogy mennyi papírhulladéktól kíméled meg a környezetet, ha a digitális megoldásokat preferálod. Már a bankszámlanyitást, hiteligénylést is intézheted online vagy személyes ügyintézéssel, de digitális formában. Az e-megoldásokkal jól jársz, mert gyorsabban és olcsóbban intézheted ügyidet. A pénzintézetnek is kevesebb gondja lesz az iratok tárolásával, vagy postázásával, és végeredményben mérséklődik a papírhulladék keletkezése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás