Hirdetés

Az utolsó szénszállító hajó is elhagyta Hawaii partjait és ezzel egy új korszak kezdődik az államban. Szeptemberben bezár az utolsó szénerőmű, az AES Hawaii, amely a sziget villamosenergiájának legjelentősebb forrása. Az állam komoly ambíciókkal rendelkezik, ugyanis 2045-re el akarják érni a teljes kibocsátásmentességet.

Az állam utolsó szénerőműve szeptemberben fog bezárni, ezzel pedig egy korszak zárul le Hawaiiban. Az utolsó szenet szállító hajó múlt héten érkezett meg Oahu városába, 15.000 tonna szenet szállítva az AES Hawaii erőműnek, amely egyben a legnagyobb forrása a sziget villamosenergiájának. A 180 megawattos erőmű az állam teljes energiájának a 13 százalékáért volt felelős még 2018-ban.

David Ige kormányzó egy közleményben rámutatott, hogy ez egy hatalmas lépés az állam tiszta energiára való átállásában. A szén nagyon fontos szerepet töltött be és egyúttal meg is köszöni azoknak a munkáját, akik az utolsó talpon maradt szénerőműben dolgoznak. A kormányzó ezután a megújuló energia projektekkel folytatta, amelyek a szén helyettesítésére folyamatosan érkeznek. Bár az átállás számos nehézséget hoz magával, ezt tartja a helyes lépésnek az emberi közösség és a bolygó szempontjából. A legfontosabb, hogy Hawaii egy jobb hely lehet a gyerekeik és az unokáik számára.

Hawaii egy igen drasztikus váltásra törekedett a megújuló energiákra való átállás esetében. Már 2014-ben elkötelezte magát, hogy 2045-re megtörténik a 100 százalékos átállás a megújuló energiára. Ezzel az első állam lett, amely a teljes karbonsemlegességre tett ígéretet úgy, hogy közben a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére és a közművek struktúrájának javítására is tett lépéseket. 2020-ban Hawaii betiltotta a szénhasználatot energia előállításra a szigeten. Az AES Hawaii tulajdonosai már azelőtt bejelentették az erőmű bezárását, mielőtt a tiltás napvilágra került volna.

A bőséges természeti források és a megújuló energia projektekben levő lehetőségek ellenére Hawaii energiaellátása jellemzően nagy mértékben függött a széntől és az olajtól. Több olajat használtak, illetve használnak a villanyáramnál, mint bárki más. 2015-ben a villanyáram több mint 67 százalékának előállításáért felelt az olaj, miközben több mint 15 százalék volt köszönhető a szénnek. A fosszilis tüzelőanyagokat mind külföldről importálták, aminek köszönhetően az Egyesült Államokban itt volt a legdrágább az áram, majdnem háromszorosa a nemzeti átlagnak.

Az elmúlt években nagy lépésekben haladtak előre a megújuló energia terén, 2015 és 2020 között majdnem megduplázták az üzembe helyezett napelemek számát. Egy helyi jelentés szerint Hawaii és Maui megyékben egyaránt az energia több mint a felét a megújuló források biztosították.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás