Hirdetés
Forrás: telex.hu

Ahelyett, hogy csökkenne a mértékük, egyre több olyan vegyület kerül a légkörbe, ami az ózonréteg elvékonyodásához vezetett. A CFC nevű vegyületekről van szó, amiket a 20. században előszeretettel használtak hűtők, klímaberendezések, spray-k, habszivacsok és szigetelőanyagok gyártásakor.


Az 1987-es montréai jegyzőkönyvben a nemzetközi közösség megegyezett abban, hogy 2010-ig kivezetik a CFC-ket a gyártásból. Ez meg is történt, az ózonréteg is gyógyulni kezdett, és 2040 és 2066 között visszaállhat az 1980 előtti állapotába.

A svájci Empa kutatólaborban azonban most azt vették észre, hogy öt fajta CFC mértéke nemhogy csökken a 2010 óta tartó, szinte teljes tiltás miatt, ahogy az várható lenne, hanem, nőtt. A jegyzőkönyvben volt egy kiskapu, ami részben megmagyarázhatja, miért alakult így: a gyártók 2010 után valóban nem használhatnak CFC-ket a termékeik gyártásakor, viszont felhasználhatják arra, hogy alternatívákat gyártsanak belőlük. Az öt észlelt CFC-ből hármat (CDC-113a, CFC-14a és CFC-115) gyakran használnak HFC-k előállításakor – írja egy, a Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány alapján a Verge.

A HFC-k nem a CFC-k tökéletesített verziója: ha a légkörbe kerülnek, akkor százszor, ezerszer üvegházhatásúbb gázok, mint például a szén-dioxid, tehát hatékonyabban járulnak hozzá a légkör felmelegedéséhez. Viszonylag hamar kiderült, hogy a CFC-kre adott válasz gyakorlatilag csak egy új problémát szült, úgyhogy a Montréali jegyzőkönyv 2016-ban megkapta a kigali kiegészítést, ami alapján globálisan 85 százalékkal kell csökkennie a felhasznált HFC-k mennyiségének.

A kutatók dolgát megnehezíti, hogy nincs egy jól kiépített, globális mérőrendszer ahonnan behúzhatnák a szükséges adatokat. Ehhez a kutatáshoz mindössze 14 mérőállomásról kaptak adatot, ami azt jelenti, hogy a probléma még nagyobb is lehet, mint gondolják. Emiatt nem is tudják, hogy miért van egyre több két CFC-ből (a CFC-113-ból és CFC-112a-ból) a légkörben, mert ezeket nem is szokták HFC-k gyártásakor felhasználni.

Az öt veszélyes vegyület mértékének növekedése egyelőre nem elég ahhoz, hogy elkaszálja az elmúlt évtizedekben elért pozitív változást, de megnehezíthetik a klímaváltozás elleni küzdelmet-írta a telex.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás