Felébredt a pusztító erejű alvó óriás – aggódik az ENSZ-főtitkár

2023. november 25.

Hírek

Határozott döntésekre van szükség az üvegházhatású gázkibocsátás globális csökkentése érdekében a hónap végén Dubajban megrendezendő COP28 éghajlatváltozási ENSZ-konferencián – jelentette ki háromnapos hivatalos antarktiszi útján csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár. 

Metánkibocsátás – jelentősen változhat az EU energiapiaca

2023. november 18.

Hírek

Az Európai Zöld Megállapodás keretében az energiaágazatra vonatkozó metánkibocsátási rendeletről állapodott meg az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament. A rendelet lényege, hogy metánkibocsátási határértékeket ír elő nemcsak a belső piaci szereplők számára, de az európai olaj- és gázimportra is. Nyomást gyakorolva ezzel a nemzetközi beszállítókra is azzal céllal, hogy működésük során ők maguk… Tovább »

Mi történne a Földdel ózonréteg nélkül?

2023. június 24.

Hírek

Nem mindegy, hogy az ózon a légkör melyik részében található. Például nagyjából 50 km-es magasságban jótékony, ugyanis kiszűri a Nap káros sugarait. De mi történne, ha eltűnne? Ennek járt utána két kutató.

Nem tudni honnan kerül a légkörbe egyre több ózonlyukat okozó gáz

2023. április 5.

Hírek

Ahelyett, hogy csökkenne a mértékük, egyre több olyan vegyület kerül a légkörbe, ami az ózonréteg elvékonyodásához vezetett. A CFC nevű vegyületekről van szó, amiket a 20. században előszeretettel használtak hűtők, klímaberendezések, spray-k, habszivacsok és szigetelőanyagok gyártásakor. Az 1987-es montréai jegyzőkönyvben a nemzetközi közösség megegyezett abban, hogy 2010-ig kivezetik a CFC-ket a gyártásból. Ez meg is… Tovább »

Az emberiség a vesztébe rohan

2023. március 24.

Hírek

Kínai tudósok nemrég kiszámolták, hogy ha a globális hőmérséklet 1,5-2 Celsius-fokkal emelkedik, akkor annak hatására felére csökken a vizes élőhelyek képessége az üvegházhatást okozó gázok megkötésére.

A tudósok 99,9%-a szerint az ember okozta a klímaváltozást

2021. október 25.

Hírek

Az üvegházhatást okozó gázok hatásának tudományos bizonyossága mára az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés szintjéhez hasonló mértékű – állítják a Cornell Egyetem tudósai, akik közel 90 ezer, éghajlattal kapcsolatos tanulmányt néztek át. A szakértők körében nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa… Tovább »

Egyértelműen az ember okozza a globális felmelegedést

2021. január 20.

Hírek

Szinte teljes egészében az ember által előidézett károsanyag-kibocsátás a felelős az iparosodás kora óta végbemenő globális felmelegedésért – állítja egy nemzetközi kutatócsoport. A földfelszíni átlaghőmérséklet több mint egy Celsius-fokkal emelkedett világszerte a 19. század közepe óta, a szélsőséges időjárási jelenségek, mint szárazságok és áradások, a tengerszint-emelkedés előidézte szupererős viharok pedig egyre gyakoribbá váltak.

Hogyan hat a járvány a klímaváltozásra?

2021. január 19.

Hírek

2020 rendkívüli év volt. A Covid miatti lezárások a levegő minőségének javulását és a széndioxid-kibocsátás csökkenését hozták. De mit jelent ez valójában az éghajlatunk számára? Erre keres választ Jeremy Wilks a Climate Now-ban az Euronews-on.

Valósággá válhat az abszurd összeesküvés-elmélet, a chemtrail

2018. november 27.

Hírek

A napsugárzást tompító kemikáliákat permeteznének szét a kutatók a Föld légkörében a globális felmelegedés lassítása érdekében – derült ki a Harvard Egyetem és a Yale Egyetem kutatóinak tanulmányából. Egy újabb Csővégi megoldás.