Hirdetés
greenfo/mti

Az atomenergiáról, illetve az atomerőművekről való teljes lemondást ajánlja és ezt legkésőbb 2021-ig megvalósíthatónak tartja az az illetékes bizottság, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a kérdés vizsgálatával.

A volt környezetvédelmi miniszter, Klaus Töpfer által vezetett, politikusokból, tudósokból és az egyházak képviselőiből álló bizottság – amely a Bölcsek Tanácsa elnevezést kapta – ma a Frankfurter Allgemeine Zeitungban ismertette előzetes jelentését. A végleges változat május végére várható.

A testület vezetője már korábban sem hagyott kétséget afelől, hogy az atomenergiáról való lemondás híve. Szakértőket azonban mégis meglepte a lemondás felgyorsítása, illetve a 2021-es időpont melletti elkötelezettség. A dátummal kapcsolatban ugyanakkor emlékeztettek arra is, hogy ez a korábbi kancellár, Gerhard Schröder szociáldemokrata-zöld kormánya által célul kitűzött menetrendhez való visszatérést jelenti. Az akkori kormány úgy foglalt állást, hogy a német atomerőműveket legkésőbb 2020 végéig le kell állítani.

Ezt a menetrendet azonban a jelenlegi konzervatív-liberális kormány – nem utolsósorban az energetikai lobbi nyomására – tavaly ősszel megváltoztatta, és átlagosan 12 évvel meghosszabbította a 17 németországi atomerőmű működési idejét. A fukusimai katasztrófa azonban keresztülhúzta a Merkel-kormány számításait, és a kancellár visszakozásra kényszerült. A Japánban történtek nyomán Merkel áprilisban meghirdette az energiapolitika azonnali felülvizsgálatát, és elrendelte a hét legrégebbi erőmű működésének három hónapra történő felfüggesztését. (Schleswig-Holstein tartományban egy további erőművet műszaki hiba miatt már korábban leállítottak.)

A Bölcsek Tanácsa reálisnak tartja, hogy Németország 2021-ben atomenergia nélkül biztosítsa a lakosság és az ipar energiaszükségletének fedezését. A testület szerint nincs szükség arra sem, hogy az átmenetileg leállított nyolc erőművet újból üzembe helyezzék.

Merkel korábban hangsúlyozta, hogy a bizottság ajánlásait komolyan figyelembe veszi az energiapolitikai irányváltás ütemének meghatározásában. A kancellár az ezzel kapcsolatos végleges döntést június közepére ígérte. Megfigyelők valószínűtlennek tartják, hogy kormány eltérjen a bizottság ajánlásától és ennek keretében a 2021-es időponttól. Erre utal az, hogy a kancellár a kérdésről egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártokkal, köztük a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel. A hírek szerint konszenzus van kialakulóban.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás