Hirdetés
Forrás: InfoRádió

Határvita okoz feszültséget Svájc és Olaszország között. Nem valamely terület hovatartozása korbácsolta azonban fel az indulatokat, hanem az, hogy a “neveletlen” olasz medvék átjárnak a határon és a túloldalon kárt okoznak. Egy medvét a dühös svájciak már kilőttek.

Úgy tűnik, a svájci Graubünden kanton lakóit nem szórakoztatja a brummogás, különösen nem, ha olasz medvék jelennek meg a környéken. Míg más országok az ásványi kincsek, vízkészletek vagy a nemzeti kisebbségek miatt csapnak össze, addig Svájcnak az Olaszországból érkező medvék okoznak gondot. Graubündenbe időről időre átlátogatnak a szomszédos Trentino medvéi, – és ahogy a svájci hatóságok leírták – "nem megfelelő módon viselkednek": megdézsmálják, ami az útjukba kerül és még a jószágot sem kímélik.

"Ezen medvék akadályozzák, hogy a helyi lakosság elfogadja ezt a nagytestű ragadozót" – szólt a kanton hivatalos közleménye. "A problémás egyedeket még kis korukban le kell vágni, a saját területükön" – tették hozzá a svájciak.

A medvék persze nem tudják, hogy nem csak egy államhatárt, de egy kulturális határt is átléptek, és hogy a rendszerető Svájcban másképp határozzák meg az antiszociális magatartást, mint a szabadosabb Itáliában. Az olaszok nem is késtek a riposzttal. "Micsoda borzalom!" – mondta Rosa Marino, az Olasz Vadászat-ellenes Liga illetékese. "Hát ez a baj a világgal? Hogy egy téli álmából felébredő éhes medve megeszi, amit talál, miközben megpróbálja elkerülni az embereket, akik lakóhelye minden négyzetcentiméterét beépítették?"

A svájciak már értésre adták, hogy nem a levegőbe beszélnek. Bár évszázadok óta nem háborúztak, de a hon védelmében végeztek az M13 nevet viselő olasz medvével, amely betévedt Poschiavo városába. Egy olasz kutató kompromisszumot ajánlott az északi szomszédoknak: "közös álláspontot kell találnunk arról, hogy mikor számít problémásnak egy medve" – mondta Luigi Boitani, a római Sapienza egyetem zoológia professzora.

Komolyra fordítva a szót, Olaszországban egy 10-éven át tartó sikeres újratelepítési program nyomán elszaporodtak a medvék, akikkel otthon is vannak gondok. Májusban, az Abruzzói Nemzeti Park közelében, egy párt kereső medve rátévedt az A24-es autópályára és ott halálra gázolták.  A parkot felügyelő hatóságok engedélyt kaptak az autópálya üzemeltetőjétől 10 felüljáró és aluljáró építésére, hogy az állatok szabadon tudjanak mozogni. Korábban pedig az olasz gazdák is arra panaszkodtak, hogy medvék a jószágot tizedelik. Tavaly egy gazda két szamarát és egy kecskéjét medvék ölték meg. A ragadozók politikailag is megosztják az észak-olasz régiót. Az Északi Liga például medve-ellenes kampányba kezdett és medve-pörköltet szolgáltak fel egyik rendezvényén. A medvék újratelepítését segítő Life Ursus projektet az Európai Unió finanszírozza a korábban az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó területen.

Bár sokan félnek a medvéktől, szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt 150 évben nem támadtak emberre. A program keretében kompenzálják a kárt szenvedett gazdákat, akik anyagi támogatást kaphatnak a medvéket távol tartó elektromos kerítések építésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás