Drámai ütemben olvadnak a svájci gleccserek

2023. október 2.

Hírek

Szélsőséges, 10 % körüli jégveszteséget szenvedtek a  svájci gleccserek az elmúlt két esztendőben – írja az MTI a svájci Krioszféra Megfigyelő Bizottság (SCC) közleménye alapján.

Hűvösben is aktív műanyag bontó mikrobákat találtak

2023. május 11.

Hírek

Az eddig vizsgált baktériumoknak kb. 30 Celsius fokos hőmérséklet kellett egyes műanyagfélék lebontásához. Egy most azonosított mikrobáknak viszont elegendő a 15 fok is – mely akár áttörést is hozhat a műanyagok újrahasznosításában.

Várjunk egy kicsit a farkaskilövő meglincselésével

2023. május 1.

Hírek

Óriási felháborodást keltett a svájci farkas lelövése. De mit is tudunk pontosan az esetről és az elkövetőről? Alig valamit, miközben tízezrek követelik a gyilkos vadászra a lehető legsúlyosabb büntetést. Dr. Sándor Zsuzsa azonban óvatosságra int.

Autóval vihette a farkastetemet a borsodi vadász/gyilkos

2023. április 15.

Hírek

Százzal is haladhatott a jeladója szerint a Hidasnémeti környékén kilőtt svájci farkas. A Hernádba dobhatta az elkövető a farkas tetemét. A Facebookon petíció indult, hogy a farkasgyilkos  kapja meg a legszigorúbb kiszabható büntetést, vagyis kapjon letöltendő börtönt.

Állítólag lelőtték a nálunk kószáló svájci farkast

2023. április 13.

Hírek

Lelőhették az M237 kódszámon nyilvántartott farkast, amelyet Svájcban láttak el nyomkövetővel, majd egészen Magyarországig vándorolt.Az értesülést egyelőre senki nem erősítette meg. A farkast megjelölő svájci szervezet jelezte, a sajtóból értesült a fejleményről, és elítélik az orvvadászatot.

Hogyan kerülnek napelemek a sínekre?

2023. március 22.

Hírek

Szőnyeg szerűen teríthetik be a napelemek a svájci vasútvonalakat. Ha a Sun-Ways start up megkapja a szükséges engedélyeket, akkor már májusban elindíthatja kísérleti programját Buttes vasútállomás közelében.

Fullon termel a svájci szivattyús-tározós erőmű

2022. december 30.

Hírek

A svájci Nant de Drance Hydropower Plant nevű erőművet még 2022 nyarán kapcsolták be, mostanra pedig teljes kapacitáson pörög – a „vízi akkumulátor”, 900 ezer akkumulátort tud feltölteni.