Hirdetés
greenfo/MTI

Az Antarktisz térségben hatalmas védett tengeri területek létrehozásáról tanácskoznak rendkívüli értekezletükön az Antarktisz tengeri élővilágának védelméről szóló, 1982. évi egyezményt (CCAMLR) aláíró 24 ország és az Európai Unió képviselői július 14. és 16. között Bremenhavenben.

Az Antarktisz több katonai és kereskedelmi tevékenységeket tiltó szerződés védelme alatt áll. Andrea Kavangh, a PEW Evironnement amerikai civil szervezet antarktiszi programjaival foglalkozó vezetője szerint a CCAMLR tagjainak lehetőségük nyílik megóvni a Föld legépebben megmaradt két övezetének egyikét. A tanácskozáson két tervet vitatnak meg: az egyik védett tengeri terület létrehozása az Antarktisztól délnyugatra, a Ross-tengeren, a másik pedig hét védett tengeri területből álló hálózat kialakítása az Antarktisz keleti oldalánál.

A Ross-tengeri védett terület kialakítását az Egyesült Államok és Új-Zéland kezdeményezte, és 2,3 millió négyzetkilométert érint. A másik programot, amely összesen 1,6 millió négyzetkilométerre vonatkozik, Ausztrália, az Európai Unió és Franciaország támogatja. Az Antarktiszt övező Déli-óceán vizeiben kivételes, az emberi tevékenységtől jórészt megóvott ökoszisztémák találhatók, amelyeket azonban fenyeget a halászat térhódítása. Ebben az övezetben egyebek mellett több ezer állatfaj – közöttük jelentős madár-, fóka-, bálna- és pingvinpopuláció – él, amely a Déli-óceán vizeiből táplálkozik. A térség értékét biológiai sokféleségén túl az is növeli, hogy alig nyomta rá a bélyegét emberi tevékenység, ami miatt különösen fontos a tudósok szemében.

Robert Calcagno, a monacói Óceánkutató Intézet igazgatója reményét fejezte ki, hogy mindkét programot elfogadják. "A Déli-óceán biológiai sokféleségének gazdasága miatt különösen jelentős, különös tekintettel a fagypontnál alacsonyabb hőmérsékletű vizekben élő halfajokra, de azért is, mert itt vezetnek el a tengeri áramlatok, és hatalmas tömegekben él itt krill (világítórák), amely a bálnák, a fókák és a sörényes fókák fehérjeszükségletének forrása" – ismertette.

Tavaly októberben a CCAMLR tagországainak ausztráliai Hobartban tartott tanácskozásán Oroszország, Kína és Ukrajna ellenezte a védett tengeri övezetek kialakítását, attól tartva, hogy ez jelentősen csökkentené a halászat lehetőségeit. Hobartban döntöttek arról, hogy rendkívüli értekezleten vitatják meg Németországban a védett tengeri övezetek létrehozásának kérdését.

Kapcsolódó anyagok:

Antarktiszi üvegszivacs invázió

Késett a Budapestnél nagyobb borjadzás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás