Hirdetés

Hétfőtől kezdődik a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban. A Szabad Európa szerint jövő év közepére állhat rá a gyár a teljes kapacitásra, de még sem az odavezető ipari vágány építése, sem a közúti kapcsolat kibővítése nem kezdődött el. A kiszolgáló infrastruktúra sincs kész, ahogy az iváncsiakat a gyár mellékhatásaitól védő létesítményeket sem kezdték el építeni.

A megfelelő közúti kapcsolat hiányát megszenvedik az iváncsiak, akik már egy éve is panaszkodtak, hogy a gyár miatt minden reggel óriási dugó van. Maga az építkezés sem ment zökkenőmentesen, tucatnyi munkavállaló lett rosszul a nyár elején. Kémiai biztonsági hiányosságokat állapítottak meg a hatóságok, és foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozás is indult.

A Szabad Európa cikke szerint a gyár környezete jelenleg inkább egy földutakkal szabdalt pusztasághoz hasonlít, de számításaik szerint négyszázan kezdhetik a munkát az első hónapokban, ami húsz százalékos kapacitást jelent.

A cég vezetőinek korábbi közlése szerint az a cél, hogy évi 30 GWh-nyi teljesítményt adó akkumulátor készüljön egy évben itt. Jelenleg 87 GWh teljesítményt állítanak elő a már működő akkugyárak Magyarországon, vagyis az iváncsai létesítmény önmagában több mint harmadával növelné a kapacitást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás