Hirdetés
(X)

A Földművelésügyi Minisztérium „ökoiskolák a helyes hulladékgazdálkodási szemlélet formálásáért” című pályázat keretében a hajdúböszörményi Városbarátok Köre általános- és középiskolás korosztályok számára interaktív foglalkozásokat és ökojátszóházat tart.

A projekt Hajdú-Bihar megye ökoiskoláinak tanulóit, nevelőit és a diákok szüleit célozza meg. Átfogó célja a háztartásokban keletkező hulladék megelőzésének és szelektív gyűjtésének játékos, élményszerű népszerűsítése.

A kiválasztott iskolákban november – március közötti időszakban, egy-egy egész napos programot, valamint egy hét alatt több foglalkozást szervezett és bonyolított le, amelyek középpontjában a mindennapokban keletkező hulladék, valamint annak megelőzése és korszerű kezelése áll. A foglalkozások 45-60 perc időtartamban kisfilm megtekintésével felvezetve hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretbővítő játékos beszélgetéssel zajlanak.

Az ismeretátadást a hajdúböszörményi Zöld Kör természetvédelmi civil szervezet Hulladékból termék című kiállítása színesíti, mely 6 tabló és számos egyéb installáció segítségével mutatja be az újrahasznosítható hulladékokat, és a belőlük készült – döntően hazai feldolgozású – termékeket. Az egyes anyagfajták történetéről, tulajdonságairól külön-külön mesél a tárlatvezető. A projekt keretében ökojátszóházat is szerveznek, mely elsősorban az alsós tanulók hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálását segíti. A gyerekek megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel és annak fontosságával.

Ökojátszóház roadshow Hajdú-Biharban Ökojátszóház roadshow Hajdú-Biharban
A képre kattintva galéria nyílik.

A projektben legalább 10 intézmény vesz részt, eddig Hajdú-Bihar megye mintegy fél tucatnyi településének jó pár ökoiskolájába ellátogattak. A foglalkozásokat nagy lelkesedéssel fogadták a tanárok és diákok egyaránt, melyben aktívan és örömmel vettek részt. Közvetlenül több száz, a kiállításon keresztül pedig több ezer diákot, családtagot és tanárt sikerült a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálással elérni.

A Földművelésügyi Minisztérium FM-LSZF/2017-01 azonosító számú pályázatban nyertes szemléletformáló programja március 31-ig Debrecen több ökoiskolájába is ellátogat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás