Hirdetés
Forrás: lmv.hu

Az olajárak égbe szökésével rohamosan nőtt az olajcégek nyeresége. Az április végi gyorsjelentések szerint az Exxon nyeresége 69%-kal, 11 milliárd dollárra emelkedett az év első negyedévében, a Shell nyeresége 60%-kal nőtt, elérve a 8,78 milliárdot.

Miközben a lakosság a gallononkénti 4 dollárt elérő benzinárak miatt szenved, a cégek óriási nyereséget könyvelnek el, ráadásul még adókedvezményt is kapnak az államtól. A hírek szerint Obama meg kívánja szüntetni az olajiparnak adott évi 4 milliárd dollárnyi adókedvezményt.

A hónap végén a hazai sajtó is beszámolt arról, hogy óriási nyereséget könyveltek el az olajvállalatok:
11 milliárd dollárt keresett az Exxon három hónap alatt

114 milliárd dolláros bevétel mellett közel 11 milliárd dolláros nettó profitot ért el az Exxon Mobil 2011 első negyedévében. A vállalat bevételei 26%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, eközben nettó eredménye közel 70%-kal ugrott meg. (Portfolio.hu)

Megháromszorozta nyereségét az amerikai óriás

Éves összehasonlításban 36 százalékkal nőtt a Chevron amerikai olajipari óriás nyeresége az első negyedévben, elsősorban a magasabb olajárak és növekvő finomítói marzsok miatt – közölte a vállalat pénteken. Amerika második legnagyobb olajipari vállalata 6,21 milliárd dolláros, azaz részvényenként 3,09 dolláros nyereséget jelentett a januártól márciusig terjedő időszakra.
A Chevron első negyedévi eredményei hasonlóan alakultak a többi nagy amerikai vállalatéhoz. A Conoco Phillips szerdán 44 százalékkal magasabb, az Exxon Mobil csütörtökön 69 százalékkal magasabb profitról számolt be. (Napi.hu)

Óriási a profit az olajmultiknál

A Royal Dutch Shell Plc, Európa legnagyobb olajtársasága hatvan százalékkal növelte profitját az elmúlt három hónapban és a Reutersnek nyilatkozó elemzők ugyanezt várták az Exxon Mobilt Corp.-tól, az ágazat legnagyobb szereplőjétől a cég gyorsjelentésének közzététele előtt. A Shell nettó nyeresége 8,78 milliárd dollárra emelkedett, az egyszeri tételek és készletváltozások nélkül számolt eredmény 6,3 milliárd dollár lett a 2010. január−márciusi 4,8 milliárd után. (Napi.hu)

A rekordnyereségek közzététele után Obama elnök kijelentette, hogy véget kíván vetni az olajiparnak a kormány által biztosított évi 4 milliárd dollárnyi adókedvezményeknek. A kongresszusi vezetőknek írt levelében az elnök azt írta, hogy az olajiparban adókedvezmények nélkül is épp elég magas a nyereség, ezért a közpénzeket inkább a megújuló energiák és az energiatakarékosság támogatására kellene költeni.

Pénteken pedig arról számolt be a CNN, hogy a szenátus is meghallgatásokat fog tartani az olajcégeknek nyújtott adókedvezmények ügyében. Miközben a demokraták meg akarják szüntetni az olajmultiknak nyújtott adókedvezményeket, a republikánusok ellenzik a javaslatot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás