Hirdetés
(X)

Mindenki gyönyörű, jól megtervezett, ápolt lakókörnyezetre vágyik, amihez a kert és az udvar is hozzátartozik. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha megoldást találunk az öntözés kérdésére. Az automata öntözőrendszerrel időt, energiát és pénzt is spórolhatunk, különösen akkor, ha jól választjuk meg a szórófejeket.

A következő cikkben most górcső alá vesszük a különféle szórófejtípusokat, hogy mindenki profitáljon ebből a tudásból.

Minden szórófej hasznos a maga módján

A szórófejet a rendszer egyik legfontosabb elemének tekinthetjük, mivel nélküle aligha törhetne fel a felszínre a víz. Az AutomataÖntözőrendszer.com szórófej kínálatában mindenféle típus képviselteti magát, már csak azzal kell tisztában lennünk, hogy melyik milyen esetben nyújthat segítséget számunkra. 

A szórófejek két részből állnak; egy szórófejházból és a fúvókákból, s az utóbb említett elemek inaktív állapotban a földbe vannak süllyesztve. A locsolás alatt azonban kiemelkednek a földből és elárasztják vízzel a területet. 

Ha kerti locsolás, akkor spray szórófej

Az efféle szórófejek esőszerű öntözést tesznek lehetővé, s leginkább a kisebb méretű területen érdemes bevetni őket. Szórási sugaruk 0,6 métertől 5,2 méterig terjedhet. Az ilyen típusú darabok használatának egyetlen feltétele, hogy a víznyomás 1,5 és 3 bar közé essen. 

A fejeket ajánlott úgy elhelyezni, hogy azok egymással átfedésben legyenek. A fúvókát 0-360 fok között állíthatjuk. Alkalmazásuk az utóbbi időben igencsak problémás volt, tekintve, hogy kerten keresztül menő kutak napjainkban nem egyenesek, inkább kanyargósak, ezért a fedés nem biztos, hogy könnyen megoldható velük. 

A gazdaságos locsolást biztosító rotoros szórófejekről

A rotoros vagy turbinás szórófejek víztakarékos öntözést garantálnak, ám a kis intenzitású locsolás miatt, legfőképpen a kis és a közepes területeken érdemes telepíteni őket. 

Ezeknek a szórási sugara már 1,8 és 10,7 méter közé esik. A szórófejhez közel találhatunk egy fősugarat, ám a fejtől távolodva egyre nagyobb méretűvé válnak a cseppek. Az ilyen termékeket beépítő rendszerek esetében minimum 2,5-5 bar nyomásra van szükség.

A szórási szög 40-360 fok között módosítható. A kisebb teljesítményű változatok kertekben, családi házak körül, míg a nagyobb teljesítményű rotoros fejek parkokban, sportpályákon egyaránt helytállnak.

A mikroszórófejek előnyei

A mikroszórófejekkel még jobban elkerülhető a pazarlás. Különösen nagy segítséget nyújtanak akkor, amikor a csepegtető öntözés mellett voksolunk. Az egyenletes vízelosztáshoz azonban 2-3 bar nyomás kell. Fóliasátrakban, üvegházakban is jól hasznosíthatjuk ezeket. 

Amennyiben szeretnénk, hogy jól működjön a rendszer és a növények megkapják a szükséges vízmennyiséget, akkor a megfelelő szórófejeket szerezzük be!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás