A rovat kizárólagos támogatója

Személyesen Orbán Viktorral egyeztetett Bernert Zsolt főigazgató az MTM költözéséről. A találkozó után az intézményvezető állítólag arról tájékoztatta alkalmazottait, hogy – a miniszterelnök biztosította, hogy nem kell ideiglenes helyre költözniük, – és a debreceni célpontot sem említette. De a költözés továbbra is napirenden van.

Az Index több forrásból is úgy értesült, hogy változás történt a kormány terveiben a Magyar Természettudományi Múzeum elköltözésével kapcsolatban. Az ügyre rálátó informátorai arról tájékoztatták a portált, hogy Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A miniszterelnök arról tájékoztatta a főigazgatót, hogy nem kell a múzeumnak ideiglenes helyre költöznie. Ugyanakkor maga a költözés továbbra is napirenden van. Viszont a legújabb tájékoztatóból hiányzott az eddig költözési célpontnak kiszemelt Debrecen megnevezése, ami vagy jelent valamit, vagy nem. Mindenesetre a dolgozók egy része emiatt  REMÉNYKEDNI KEZDETT ABBAN, HOGY HA KÖLTÖZNI IS KELL, A CÉLPONT NEM DEBRECEN LESZ.

Ha valóban elvetették, hogy a múzeum minden ingóságát ki kell pakolni egy ideiglenes tárolási helyre (praktikusan egy raktárba), akkor még esélytelenebbnek tűnik, hogy az idén december 31-re kijelölt kiköltözési határidő reálisan megvalósítható. Arról nincs információnk, hogy Debrecenben, vagy bármely más helyen történt-e előrelépés a múzeum gyűjteményét, illetve az egyéb berendezéseket befogadni képes épület kialakítása ügyében.

Noé bárkája az MTM 2011-es sokszínű élet kiállításán. Vajon kit ment meg? Fotó: Sarkadi Péter greenfo

Mint korábban az Index elsőként megírta, a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. A portál forrásai arról számoltak be, hogy a kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány. Az ilyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így nem kap nagyobb nyilvánosságot.

Azóta kiderült, hogy bár a múzeum előző vezetésének több terve is volt az MTM elköltöztetésével kapcsolatban, a kormány gyakorlatilag levegőnek nézte őket. A teljes muzeológus és természettudósi szakma szerint súlyos károkat okozna a múzeum Debrecenbe költözése, ami ellen a Magyar Tudományos Akadémia és Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozott.  Viszont a legújabb információk értelmében egy lépésben kellene átszállítani a teljes múzeumot, holott a célpont talán még nem is létezik. Az új fejleményekről, a miniszterelnök és a főigazgató közötti állítólagos találkozóról, az ideiglenes telephely tervének elvetéséről, illetve az egész terv realitásáról megkérdeztük a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályait. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre. Amint érkezik, frissítjük cikkünket – írta az index.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás