Hirdetés
Forrás: 444.hu

„Soha nem hazudtam a választópolgároknak.”- mondta korábban Orbán Viktor. A 444 összeszedett sok-sok – enyhén szólva is sánta mondatot a vezér szájából. A hazugságcunamiból mi most csak a környezetvédelemmel kapcsolatosakat gyűjtöttük ki.

Alig több mint három évvel ezelőtt – Németh Szilárd 50 hazugsága után – összegyűjtöttem Orbán Viktor 100 hazugságát. Ez nem azt jelenti, hogy 2017 végéig a miniszterelnök százszor hazudott, hanem, hogy legalább 100 különböző hazug állítást tett, ráadásul a többségüket többször is elismételte. Így nyugodtan állíthatjuk, hogy a magyar kormányfő ezerszámra hazudott a választóknak. (És akkor még nem is említettük Orbánék médiagépezetének sokkal több és súlyosabb hazugságait.)   Az azóta eltelt időben a hazugság csak sűrűsödött, és nem csak a fideszes médiagépezet üzeneteit illetően. Ahogy Donald Trump elnöksége a végéhez közeledett, úgy hazudott egyre többet a volt amerikai elnök is. Ezért megnéztem, össze tudok-e szedni újabb 100 hazug állítást Orbántól. Sikerült.

A módszertanról most is érdemes tudni, hogy amikor Orbán a gazdasági vagy járványügyi helyzetről beszél, azt vettem alapul, hogy tisztában kell lennie a valós adatokkal, így amikor itt „téved”, akkor valójában hazudik. A lista nem követ időrendi vagy fontossági sorrendet, és nem is teljes – írta Herczeg Márk a 444.hu-n.
A második 100 hazugság itt olvasható, ebből szedtük ki a környezetvédelmi támájúakat.

 134. A paksi atomerőmű megépítése növeli Magyarország szuverenitását

Arról az atomerőműről mondta ezt 2018 őszén Orbán, amit kb. 10 milliárd eurós orosz hitelből építenek elsősorban orosz cégek, ezt a hitelt 30 évig kellene törleszteni Oroszországnak, és a szerződés szerint az erőmű működésének első néhány évében csak Oroszországból vásárolhatunk nukleáris fűtőanyagot. (Eredetileg 20 év volt kikötve a magyar-orosz szerződésben, de ezt az EU irreálisan soknak találta). Sőt, utána se nagyon tudnánk máshonnan venni, mert a Magyarországra tervezett orosz technológiájú erőműbe csak az oroszok gyártanak kompatibilis fűtőanyagot.

143. Fake news, hogy Tiborcz EU-s támogatásokhoz jutott

„Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news” – mondta Orbán egy finn újságírónak, aki arról kérdezte az Orbánnál járó finn kormányfőt, hogy hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán vejéhez, mit tehet az EU a jövőben a hasonlók ellen, és hogyan lehetne visszavonni ezeket a támogatásokat.

Az Eliosnak éveken át Tiborcz István volt az egyik vezető tisztségviselője és egy ideig a résztulajdonosa. Az Elios a 2009-es indulása után pár év alatt lett milliárdos forgalmú cég, nagyrészt annak köszönhetően, hogy sorra nyerték az állami – azon belül is főleg EU-s finanszírozású – projekteket. Az mondjuk igaz, hogy a kormány végül inkább kivette az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit.

155. „Én szeretném világossá tenni a magyar választópolgárok előtt, hogy a külföldről érkezett, politikai célból ide elküldött minden forintról minden magyar ember tudni fog, mert joga van hozzá, hogy tudhasson”

Orbán tavaly nyáron ezzel érvelt a civil szervezetek ellen. Pedig tudunk olyan forintokról, amikről nem tudhatunk: Azerbajdzsán kormánya 3 milliárdos alapból fizetett le európai politikusokat és újságírókat, és a pénzekből épp akkoriban érkeztek nagyobb összegek (dollármilliók) Budapestre, amikor a kormány szabadon engedte volna Ramil Safarovot, ismertebb nevén a baltás gyilkost. Polt Péter legfőbb ügyész közölte: nem zajlik nyomozás az ügyben.

161. „Nem lehet az oroszokkal olyan megállapodást kötni, olyan szerződést aláírni, amelyet 10 évre titkosítanak, hogy mi ne tudhassuk meg, hogy pontosan honnan, kik, hogyan befolyásolják az életünket, és pontosan milyen gazdasági számítások alapján várhatjuk Magyarország felemelkedését vagy éppen meggyengülését” 

Ahogy azt a Beleszédültünk, amikor végignéztük, hányszor váltott irányt Orbán
című videónkban is bemutattuk, Orbán 2008-ban ellenzékben még azt mondta, nem lehet 10 évre titkosítani az oroszokkal kötött szerződést, aztán kormányra kerülve bizonyította, hogy lehet: a Fidesz-KDNP 2015-ben 30 évre titkosította az oroszokkal a paksi atomerőmű bővítéséről kötött szerződéseket. (Tavaly egyébként a Fidesz-KDNP a Budapest-Belgrád vasútvonal kínaiakkal közös építésének egyes adatait is 10 évre titkosította.)

182. „Az ország és a Budapesten élők érdekében mi készen állunk az együttműködésre”

Ezt állította Orbán Viktor, miután a fideszes Tarlóst legyőzte a kihívója, Karácsony. Mint kiderült, ez csak egy belsős fideszes poén volt.

183. „Az lesz, amit Pécs és a Pécs környékiek akarnak az ilyen kérdésekben, ebben a konkrét kérdésben is”

Ezt ígérte Orbán a bodai atomtemetővel kapcsolatban még 2015. áprilisban a Modern Városok Program pécsi állomásán. A pécsi városvezetés 2019 decemberében közölte: nem kér a megyeszékhely határától pár km-re tervezett atomtemetőből. Nagyon úgy néz ki, hogy mégsem veszik figyelembe az akaratukat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás