A rovat kizárólagos támogatója

Kivágás fenyegeti az épülő miniszterelnöki hivatal alatti fákat, és már az építkezés idején is kárt okoznak bennük.

 

Alig néhány hete, hogy Zoboki Gábor azt mondta a testületi ülésen, hogy a Várhegy keleti lejtőjén lévő fák útban vannak, el fogják esetleg takarni az épülő miniszterelnöki rezidenciát. Illetve hogy milyen szép lenne a várfalak alatt húzódó szerpentin sétány, ha nem takarnák el a fák. 

Ennek tudatában néztem meg a szóban forgó hegyoldalt és a fákat. Szerintem örülnünk kellene, hogy itt, a város közepén él egy ilyen hangulatos mini-erdő. Nem mellesleg éppen ez az erdő biztosítja jelenleg a lejtőt, hogy ne csússzon rá a Hunyadi János utcára.
 

Mindeközben a miniszterelnökség építkezése kapcsán már elkezdték a fák rongálását. Nincs kétségem afelől, hogy ki akarnak majd vágni fákat, de ez még nem az. Ez egyszerűen csak az építkezések szokásos érzéketlensége.

 A képeken látható, hogy az állványokat a várfal tövében élő fák tövéhez rögzítették. A kicsit lejjebb álló fák törzsébe pedig a drótkerítést szögelték bele. 
 

Az egyik fiatal fának jelentős oldalágát vágták le sebkezelés nélkül (ld. kép). Lehet, hogy a kivitelezők már tudják, hogy ki lesz vágva úgyis? Szomorú látni, hogy a fák szögelésével, pusztításával spórolnak a kerítéstartó oszlopokon, de arra van pénz, hogy 10 méterenként legyen egy térfigyelő kamera.
 

   

 A hegyoldalon kanyargó ösvény állapota kritikán aluli és a növényzetre is ráférne az ápolás.

De ez nem menti, hogy az építkezés miatt rongálják a fákat. Csak azért mert nem élőlénynek tekintik, hanem egyszerű tereptárgynak. A Dunára néző hegyoldal lombkorona-állománya, a tavasszal virágoktól, ősszel pedig a vörös-sárga színeződéstől pompázó parkerdő pedig pusztul. 

El a kezekkel a fáinktól! – írta a fővárosi I. kerület PM-es önkormányzati képviselője V. Naszályi Márta blogján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás