A rovat kizárólagos támogatója

Példátlanul gyors ütemben öregszik a világ lakossága, 2050-ig a mostani 8,5 százalékról a duplájára, 17 százalékhoz közeli szintre emelkedhet a 65 éven felüliek aránya – állapította meg most közzétett jelentésében az amerikai népszámlálási hivatal.

Az idősek száma 1,6 milliárdra növekszik 2050-ig a jelenlegi 617 millióról. „Az emberek tovább élnek, de nem okvetlenül jobb egészségben. Az öregedő lakosság számos kihívás elé állít bennünket, amelyekre fel kell készülni” – idézte az MTI Richard Hodes, az öregedéssel foglalkozó National Institute of Aging (NIA) igazgatóját.

Az intézet adatai szerint az idősek arányának növekedése a világ minden országában megfigyelhető, és ezen a téren az Egyesült Államokat számos európai és ázsiai ország is megelőzi. Rendkívül látványos lesz a 80 éven felüliek számának növekedése: a tavalyi 126,4 millióról a háromszorosára, 446 millióra emelkedik a prognózis szerint.

Egyes ázsiai és latin-amerikai országokban a nyolcvanon túliak számának a megnégyszereződése várható.

A születéskor várható átlagos élettartam csaknem 8 évvel hosszabbodik meg, a jelenlegi 68,6 évről 76,2 évre emelkedik az évszázad közepéig. Eközben a világ teljes népessége is szépen gyarapodik, az előrejelzések szerint 2050-re elérheti a 10 milliárd főt. Tavaly még csak 7,3 milliárd ember élt a Földön.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás