Hirdetés
greenfo/MTI

Csaknem nyolcszázan jelentkeztek az egyhónapos floridai pitonvadászatra, amelyet azért szerveztek, hogy megritkítsák az elszaporodott kígyófajt, melynek ugyanis nincs természetes ellensége, viszont bármit megeszik, ami az útjába kerül, és nagyon szapora.

A jelentkezők zöme civil, akinek egyébként nincs jogosítványa arra, hogy pitonra vadásszon, de több mint kéttucatnyi szakértő is csatlakozott az Everglades mocsárvilágában zajló hajtóvadászathoz. A kezdő pitonvadászoknak gyorstalpaló tréninget is tartottak a legszükségesebb tudnivalókról: legyen náluk ivóvíz, viseljenek napszemüveget, ne engedjék, hogy bármi megharapja őket, és nehogy véletlenül lelőjenek valakit.

Nick Wiley, a floridai hal- és vadállományért felelős bizottság igazgatója szerint az Everglades nem veszélyes, sokan járnak oda, bárki nyugodtan megpróbálkozhat a pitonvadászattal. Florida állam pénzjutalmat ad a leghosszabb piton elejtőjének, és annak is, aki a vadászat befejezéséig, február 10-ig a legtöbb trófeát gyűjti. Floridában komoly gondot okoz a pitonok elszaporodása. A kígyófélének ugyanis nincs természetes ellensége, viszont bármit megeszik, ami az útjába kerül, és nagyon szapora.

Az államban tiltják háziállatként történő tartását és eladását, a szövetségi törvények szerint pedig behozatala és államok közötti kereskedelme is tiltott. A vadon élő állatok szakértői szerint azonban a pitonok elterjedése csak a jéghegy csúcsát jelenti: Florida több egzotikus kétéltűnek és hüllőnek ad otthont, mint a világ bármely más tája. Az elmúlt 12 évben durván kétezer pitont vadásztak le Floridában a hivatalos statisztika szerint, arról azonban nincs adat, hogy vajon hány példány él a mocsárvilágban. A hatóságok azt remélik, hogy a hajtóvadászat segít megritkítani az Everglades pitonállományát, és közben arra is ráirányíthatják a figyelmet, hogy mekkora kockázatot jelentenek ezek az egzotikus fajok Florida őshonos állatvilágára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás