Hirdetés

Tömegével lepik el az erkélyeket, házfalakat, lakásokat a az igencsak büdös bogarak – nem csak a kertes házas övezetekben, Budapest Belvárosában is.

Mászkálnak a kerti növényeken, bebújnak az ab­lakkeretekbe, az ajtótokok alá, este berepülnek a nyitott ablakon, hogy a függönyön vagy valamelyik falon éjszakázzanak. Összenyomni kár őket, mert – ezt mindenki tudja – fanyar bűzt árasztanak. Mi ez az invázió, amihez fogható 2008-ban volt utoljára? Nyolc évvel ezelőtt a zöld vándorpoloskából volt rengeteg

– Akkor az afrikai eredetű vándorpoloska jelent meg nagy számban Magyarországon. Az a zöld hátú rovar nyolc évvel ezelőtt a globális felmelegedésnek köszönhetően bukkant fel nálunk is. Ezek a mostaniak azonban egészen mások – mondja a Borsnak Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, aki egyben a Magyar Rovartani Társaság alelnöke is.

A szakember szerint két-három esztendeje érkeztek meg Magyarországra ezek a nagyjából egy-másfél centis, barnásszürkés színű, márványos, címeres poloskák. Ázsiából származnak, és mostanra szaporodott fel ilyen látványosan a behurcolt állomány. Természetes ellenségük ráadásul ná­lunk nincs, hiszen bűzös és mérgező váladékuk miatt a madaraknak sem szolgálhatnak eledelül.

Annak pedig kicsi az esélye, hogy olyannyira túlszaporodjanak, hogy összeomoljon a hazai populációjuk.  A szakértő szerint attól nem kell tartanunk, hogy a lakásban szaporodni fognak, ugyanis a meleg, védett helyeket csak telelésre használják. Arra is érdemes figyelni, hogy az erkélyen például a virágcserép alá is tömegesen bebújhatnak.

Nincsenek egyedül. Íme a többi durva betolakodó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás