Hirdetés

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Botanikus Kertjének két új növénygyűjteményét, az „Élő kövületek” Gyűjteményt és a Kaktusz-pozsgás Gyűjteményt avatták fel Gödöllőn.

Október 25-én tizenkét újonnan beültetett élő kövületnek számító ősnövény közül az egyik hegyi mamutfenyőt dr. Solti László rektor és dr. Gyuricza Csaba dékán ültette el. Az eseményen részt vett dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége vezetőségének tagja. Megnyitójában Pándi Ildikó kertvezető elmondta, hogy a kert félévszázados történetében ez a harmadik alkalom, amikor új tematikus gyűjteményeket adnak át. Az első gyűjteményeket a kert alapításakor, 1959-ben kezdték kialakítani a korábban javarészt szántóként használt 4,5 hektáros területen, melyből másfél hektáron az országos botanikai kuriózumként számon tartott és pályázatuknak köszönhetően ma már – a városi önkormányzat határozatával – helyi védettséget élvező gyertyánelegyes-mezei juharos-tölgyes társulás egyik utolsó maradványfoltja található. A kert életében a második nagy fejlesztés a KMOP pályázat keretében 2009-2010 között zajlott, melynek során megújultak többek között a rendszertani parcellák, a vizes élőhelyek és az említett védett, reliktum erdőtársulás is, valamint a kert a Mediterrán Gyűjteménnyel és két, hazánkban fokozottan veszélyeztetett homoki gyeptársulás állományával is bővült.

A Botanikus Kert az elmúlt két évben – többek között – azt a célt tűzte ki, hogy a KMOP pályázat által kötelezően előírt fenntartáson túl továbbfejlessze, új gyűjteményekkel gazdagítsa a területet. Így született meg a most átadott két új gyűjtemény, valamint a mediterránház és az üvegház kollekciójának bővítése, továbbá a termesztett növények gyűjteményének fejlesztése. Most már nem csak az oktatáshoz szorosan kötődő taxonokat, hanem a kertbe érkező látogatók számára is érdekes, távoli földrészekre kalauzoló, exóta fajokat is bemutatnak.

Gyarapodó botanikuskerti gyűjtemény Gödöllőn Gyarapodó botanikuskerti gyűjtemény Gödöllőn     galériához katt a képre

Pándi Ildikó szerint a jövő tavasszal három további gyűjteményt szeretnének átadni: a rovarfogó növényekből és orchideákból álló üvegházi gyűjteményt, a gyümölcstermő dézsás szubtrópusi és trópusi taxonok gyűjteményét, valamint a Kertészeti Technológiai Intézet támogatásával, dr. Neményi András vezetésével kialakított bambuszligetet, mely a hazai botanikus kertek egyik legfajgazdagabb bambuszgyűjteménye lesz.

Dr. Solti László köszöntőjében rámutatott arra, hogy a tőlünk gazdagabb országokban nagy divatja van a botanikus kertek kialakításának és népszerűsítésének. A Szent István Egyetem kiemelkedő értéke a kari gyűjtemény, amelynek gyarapodása folyamatosan új érdeklődőket vonz. Dr. Gyuricza Csaba dékán arról is szólt, hogy a botanikus kerteket művelni, gondozni kell, de megéri, mert ezek a kertek a lelkünket nemesítik és az elménket pallérozzák. Dr. Orlóci László többek között elmondta, hogy a botanikus kertek világszerte a biodiverzitás fenntartásának zálogai. A felsőoktatási intézményekben működő gyűjtemények alapfeladata az oktatás és a kutatás szolgálata, emellett közfeladatokat is ellátnak, ide értve a természetvédelmet, a génmegőrzést, a tudományos ismeretterjesztést, a környezeti állapot változásának vizsgálatát. A botanikus kertek élő múzeumok. Remélhetően a készülő új közgyűjteményi törvény is elismeri ezt a szerepüket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás