Hirdetés

A Greenpeace 2014 decemberében készített, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok 60 %-a elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és 2/3-a a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben. A Greenpeace követeli, hogy a magyar kormány képviselje választópolgárai többségének véleményét: álljon el a paksi bővítéstől, és a megújulók megadóztatása helyett azok elterjedését segítse.

A Medián 1200 fős, országos, reprezentatív mintán végzett omnibusz kutatása megerősíti a témában tavaly júniusban az Ipsos által végzett közvélemény-kutatás eredményét. A megkérdezettek abszolút többsége határozottan ellenzi, hogy orosz állami vállalat bevonásával, orosz hitelből bővítsék a paksi atomerőművet. A magyarok 60 százaléka nem ért egyet az ilyen formában megvalósuló fejlesztéssel.  A magyar lakosság 66 százaléka azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta, megújuló forrásból származó energiát használjon.

greenpeace paks ellenzése
 

Az új blokk építését elutasítók közül legnagyobb arányban – közel egyharmadnyian – a projekt veszélyességét említik elsőként ellenérvként. A második említések arányával együtt azonban nem emiatt, hanem az Oroszországtól való függés miatt aggódnak a leginkább az emberek: 45 százalékuk szerint ez fontos ellenérv. Az államadósság növekedése a második leggyakrabban említett negatívum. Számottevő ellenérv a radioaktív hulladék kezelésének megoldhatatlan problémája, valamint a korrupciós kockázatok is.

Paks elleni érvek
 

A paksi atomerőmű bővítésének meghiúsulását a magyarok többsége nem élné meg tragédiaként, a megkérdezettek 60 százaléka szerint ez ugyanis nem veszélyeztetné az ország energiaellátását. A magyar lakosságnak csak 30 százaléka gondolja úgy, hogy a beruházás elmaradása veszélybe sodorná hazánk energiaellátását. Emellett számottevő azok aránya is, akik nem tudnak állást foglalni abban a kérdésben, hogy veszélyeztetheti-e az erőmű bővítésének elmaradása a Magyarország energiaellátását.  Az, hogy a különböző cégek különböző módszerekkel végzett reprezentatív közvélemény- kutatásai hasonló eredményeket hoztak, világos jelzés a döntéshozók számára. A lakosság megújuló energiaforrásokat szeretne, a tiszta energiaforrások elterjesztésének kulcsát pedig a megkérdezettek csaknem kétharmada a nagyobb állami támogatásban látja.
A közvélemény-kutatás eredményeit szemléltető ábrák itt >>>

Korábbi kutatások a témában:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/hirek/hirarchivum/Ketharmad-ellenzi-a-paksi-bvitest/
http://median.hu/object.57f2f4fe-d1cd-4a70-9496-3b4de41e3126.ivy

 

Pro és kontra a paksi bővítésről

Az atomenergetikával foglalkozó szakembereket is meglepetésként érte, amikor 2014. január 14-én Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor megállapodott Magyarország történetének legnagyobb és legdrágább beruházásáról, a paksi atomerőmű bővítéséről. Sok megújuló energia vagy atomerőmű? Az azóta eltelt bő egy év alatt mit sem változtak a bővítés mellett és ellen szóló érvek.

Érvek mellette
1. Drága, de legalább biztonságos
2. Rengeteg energia, kis területigény
3. Jóval kevesebb szén-dioxid kerül miatta a levegőbe
4. Minden maradhat a régiben
Érvek ellene
1. Kiszorítja a megújuló energiát
2. Az egész 21. századra eldönti, mi a magyar energiapolitika
3. Valójában nem tudjuk, miért kerül ennyibe
4. Valamit tenni kell az atomhulladékkal

Kapcsolódó anyagok:

Az igazi kétharmadnak nem kell a paksi bővítés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás