A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál – állítják francia kutatók tanulmányukban, akik szakmai kritikákat kaptak a módszertan miatt.

Francia kutatók szerint daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál. Bár a kutatás vezetőjét korábban a génmódosított növények előállításának kritikusaként ismerték meg, ami a szakértők egy részét kétkedésre készteti, az eredmények minden bizonnyal újabb vitát indítanak a GM-növények biztonságosságáról. A tanulmány a Food and Chemical Toxicology című szakfolyóiratban jelent meg, valamint egy londoni sajtótájékoztatón is ismertették a szerzők. Az mindenesetre szokatlan, hogy a kutatók nem engedték kommentálni a dolgozatukat. A kutatással kapcsolatban éles kritikát fogalmazott meg több nagy tekintélyű tudós is.

Gilles-Eric Seralini, a franciaországi Caeni Egyetem munkatársa és kutatócsoportja szerint az NK603 jelű, a Roundup nevű gyomirtószerrel szemben ellenálló, génmódosított kukoricával etetett, vagy a szóban forgó gyomirtószert tartalmazó vízzel itatott kísérleti állatok korábban pusztultak el, mint normál étrenden tartott társaik. A szer koncentrációja az ivóvízben nem haladta meg az Egyesült Államokban engedélyezett szintet.  A GM-étrenden tartott állatoknál gyakrabban alakultak ki daganatok, ahogyan a máj- és vesekárosodás is nagyobb arányban fordult elő közöttük. A kutatók elmondták, hogy a hím patkányok 50 százaléka, a nőstényeknek pedig 70 százaléka idő előtt pusztult el, míg a kontrollcsoportban ez az arány a hímeknél 30, a nőstényeknél pedig csupán 20 százalék volt.

Seralini egyike volt azoknak, akik korábban aggodalmuknak adtak hangot a génmódosított élelmiszerek biztonságos mivoltával kapcsolatban. Kételyeiket egy 2009-ben közzétett rövidebb tanulmányra alapozva fogalmazták meg. Mostani eredményeikkel egy lépéssel előrébb kerültek, ugyanis a kísérleti állatokat teljes, körülbelül 2 éves életciklusukon keresztül nyomon követhették.

Szakmai kritikák a kutatási módszertan miatt.

A kutatásvezető szerint munkájuk az eddigi legrészletesebb a témában. A tanulmányhoz nem köthető szakértők azonban szkeptikusan fogadták az eredményt, szerintük a francia csoport statisztikai módszere „nem konvencionális”. Az NK602 jelű kukoricafajtát kifejlesztő és forgalmazó Monsanto a korábbi kritikákat azzal hárította el, hogy a francia kutatók megalapozatlan következtetésre jutottak.

Seralini úgy véli, hogy a patkányok teljes életciklusát végigkövető teszt reálisabb képet ad a kockázatokról, mint a korábbi, 90 napos etetési kísérletek, amelyekre a GM-növények engedélyezését alapozták. Seralini egy csütörtöki brüsszeli sajtókonferencián megvédte a tanulmányukat, mondván, hogy azt a világ legjobb élelmiszer-toxikológiai folyóirata lektorálta szakmailag a közzététel előtt.

Az Európai Bizottság közben felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (European Food Safety Authority, EFSA), hogy vizsgálja meg a francia tanulmány megállapításait. A vizsgálatnak része lesz a kutatás körülményeinek áttekintése is. Eredmény az év végére várható.

A Magyar Természetvédők Szövetségének egy korábbi közleménye szerint a genetikailag módosított növények túlnyomó részét arra fejlesztették ki, hogy tűrőképességgel rendelkezzenek a totális gyomirtó szerekkel szemben, ilyen például a Monsanto Roundup Ready szójája, ami túléli a glüfozát hatóanyagú gyomirtót. Ezek a fajták, mint a génmódosított szója, kukorica és gyapot egyre inkább uralkodóvá váltak az Egyesült Államok növénytermesztésében, így nagymértékben nőtt a Roundup gyomirtó szerrel permetezett területek nagysága. A megnövekedett növényvédő szer használat a glüfozát rezisztens gyomok gyors kialakulását és elterjedését idézte elő. Ezen növények elpusztításához még nagyobb mennyiségben kell tehát gyomirtó-szereket használni.

Kapcsolódó cikk:  GMO – a patkány nem éli túl?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás