Hirdetés

A tömeges őszi gyülekezés a kék vércsék egyik jellegzetes viselkedése. A Kárpát-medencében 2013. szeptember 18-án közel 7700 kék vércse éjszakázott 31 különböző helyen.

Augusztus közepétől a szeptemberi vonulásig nap közben a madarak kisebb csapatai sok helyen megfigyelhetőek, amint egy-egy gabonatarló felett szitálva zsákmányolnak vagy a rögökön ülve tollászkodnak. Ezek a csapatok azután éjszakára összeverődnek, így a síkvidékek kevéssé zavart facsoportjaiban akár több ezer madár is együtt tölti az éjszakát. A falcoproject.eu megfigyelői tizedik éve követik nyomon a jelenséget és számlálják heti rendszerességgel a kék vércséket.

Az eddigi rekord 34 helyen mintegy 9000 példány, melyet 2009. szeptember 16-án sikerült megfigyelni. Az idei évben a rekord-döntés vélhetően elmarad, de így is sikerült beállítani a mindenkori ezüstérmes helyezést. A Kárpát-medencében 2013. szeptember 18-án közel 7700 kék vércse éjszakázott 31 különböző helyen.

Napokon belül elkezdődik az intenzív vonulás, két héten belül a vércsék túlnyomó többsége elhagyja régiónkat, hogy 8000 kilométeres vándorútja végén Afrika déli részében töltse a telet. A hosszú út előtt a vércsék egy hónapot szánnak a felkészülésre; ilyenkor pótolják a megerőltető fiókanevelés során elvesztett zsírpárnákat és befejezik a legfontosabb tollaik vedlését.

Forrás és további képek >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás