A klímaváltozás és a szemét miatt mondanak le a gólyák a vándorlásról

2024. június 13.

Hírek

Portugália déli részén, egy virágos rét fölött három fiatal fehér gólya kelepel, így az egész évben megtelepedett „virágzó” gólyapopuláció kórusát erősítve. Ezen madarakra eddig ősszel vándorútra keltek Európából, és dél felé tartva, a Szaharától délre fekvő területeken teleltek, majd tavasszal visszatértek szaporodni.

Ukrajnát már a sasok is elkerülik Putyin háborúja miatt

2024. május 21.

Hírek

A fehéroroszországi költőhelykre tartó sasoknak komoly kitérőt kell tenniük, hogy elkerüljék a harcokat. Volt olyan sas, ami 250 kilométerrel többet repült, hogy elkerülje a harcoktól sújtott területet.

Madarak millióit zavarja fel a szilveszteri tűzijáték

2023. december 26.

Hírek

Nem csak házikedvenceinkre lehet veszélyes az értelmetlen tűzijátékozás. A madarak értékes energiát veszítenek a tűzijátékok miatt, és egy téli éjszakán ez akár az életükbe is kerülhet.

Hova tűntek a madarak, miért üres sok etető?

2022. december 29.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez számos kérdés érkezett az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy miért nincsenek madarak az etetőkön? A jelenség hátterében a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

Hazai kutatók a fülemülesitkék nyomában

2022. november 1.

Hírek

A fülemülesitkék egyedszámcsökkenésének megállításáért indult az a természetvédelmi expedíció, amelyben Görögországban, Romániában és Albániában végeznek megfigyeléseket magyar kutatók a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület szervezésében.

Magyar tudósok világraszóló kék vércsés felfedezése Afrikában

2022. augusztus 20.

Hírek

A 19. században történhettek utoljára ilyen nagy felfedezések, mint amire magyar kutatók több év szisztematikus kutatómunkájával rájöttek: megtalálták a világ legnagyobb kékvércse-gyülekezőhelyét Afrikában. Több védett madár gyűlik ott össze, mint ahányról addig egyáltalán a bolygónkon tudni lehetett.

Milyen hatással van az aszály a gólyák életmódjára?

2022. augusztus 2.

Hírek

Ez az év nem a gólyák éve – mondják a szakemberek. Akár 3-4 héttel korábban elkezdődhet e fajok vonulása a szárazság miatt. Ne etessük a gólyákat! “A most tapasztalható hőség a madarak számára még messze nem szélsőséges. Rendkívül jól szigetelő tolltakarójuk nemcsak a hidegtől, de a melegtől is védi őket” – közölte a MagyarNarancs érdeklődésére… Tovább »