Hirdetés

A „Remény” nevű parlagi sas folytatásos történetének újabb fejezetéhez értünk. A madár pusztulását okozó feltételezett elkövetők természetkárosítás és állatkínzás, valamint méreggel való visszaélés miatt állnak bíróság előtt. Az elhúzódó tárgyalássorozat végére kerülhet pont február 5-én, Kecskeméten.

A „Remény” nevű parlagi sas még tojás korában került a természetvédők és sasbarátok érdeklődésének középpontjába, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Bükki és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy zavarás miatt elhagyott sasfészekből mentették ki a tojást 2013-ban, ahonnan az a dévaványai Túzokmentő Állomás keltetőgépébe került. A fióka az internetes szavazáson a „Remény” nevet kapta.
A szakemberek hamarosan egy gondoskodó hevesi saspár fészkébe helyezték ki a cseperedő fiókát, hogy mostohatestvére mellett madár szülőktől sajátíthassa el a saslét alapjait. Kirepülése előtt még egy műholdas nyomkövető eszköz is kapott, hogy értékes adatokat szolgáltasson a fiatal sasok viselkedéséről.

„Remény” az ezt követő két és fél évben bejárta a Kárpát-medencét, kisebb kitérőket téve hazánkból Szerbia, Románia, Szlovákia, sőt Lengyelország határain belülre is. 2015 elején azonban nem mozdult többé, így az MME és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei rögtön a helyszínre siettek. Tetemét egy másik elpusztult parlagi sas és két rókatetem mellett találták meg „Falco”, az MME méreg- és tetemkereső kutyája segítségével.

A maradványok laboratóriumi vizsgálata egyértelművé tette, hogy az állatok elhullását mérgezés okozta. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a forró nyomon elindulva két gyanúsított ellen emelt vádat 2016 nyarán. A vád szerint Sz. Z. 54 éves kecskeméti, és Sz. J. 38 éves városföldi lakosok egy tiltott hatóanyagú, rendkívül mérgező növényvédőszert fecskendeztek tojásokba és dúvadgyérítés céljából helyezték ki a csalikat, nem törődve annak természetvédelmi és humán egészségügyi kockázataival.

Remény a parlagi sas teteme Falco kutyával Kép: Deák Gábor

Remény a parlagi sas teteme Falco kutyával Kép: Deák Gábor

A parlagi sas fokozottan védett természeti értékünk, természetvédelmi értéke tojásonként és példányonként egyaránt egymillió forint. A természetvédő állampolgárok, a törvénytisztelő vadászok és a sasrajongók most feszülten várják, hogy vajon születik-e precedens értékű ítélet az ügyben, mely visszatartó erő lenne a hasonló bűncselekmények elkövetőinek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás