Hirdetés

Nagyon furcsán viselkedő 8-10 kilós amurokkal találkozott egy kajakos horgász a Velencei-tónál. A rángatózó halak háta kilógott a sekély vízből, de olyan amur is látható a Pecaverzumnak elküldött videón, amelyik hassal felfelé tengődött a sziklák között.

Kajakkal járta be szeptember 14-én, kedden délután a Velencei-tó egy részét Kürti Gábor, aki videókat is készített, amelyeket elküldött a Pecaverzumnak. A Szúnyogszigeti Halászcsárdától indult, és észak felé haladt. Ezt az útvonalat tette meg. Egész nagy területet járt be pár óra alatt. Pergetni szeretett volna, de miután meglátta, milyen állapotok fogadják, elment a kedve.

„Ha egy egészséges tóban beevezel egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előled, hogy azt ne lásd. Itt olyan hulla vizek vannak nagyon nagy területeken, hogy egy snecit sem látni. Ilyet még nem láttam sehol. Még a nád sem mozgott. Naplementekor egy ekkora vízen egyetlen egy balinrablást sem láttam” – adott helyzetjelentést a Pecaverzumnak a Velencei-tónál tapasztaltakról.

Gábor elmondása szerint a víz nagyon tiszta volt (zavarosnak kellene lennie, az az egészséges – a szerk.), és a videóban is látható hátukra fordult amurokon kívül több tucatnyi madártetemet is látott.

„Az amurok szép nagyok, 8-10 kilósak lehettek. Az egyik sem pipált azonban, hanem a hátukra fordulva úsztak vagy a felszínen kilógva rángatóztak. Az egyiknek szeme opálos volt, vagy mintha vak lett volna. Azt is elképzelhető, hogy beverte a kőbe. Próbáltam evezőlapáttal a nyílt víz felé terelni, de visszatért a sziklákhoz” – részletezte a látottakat.

A videóban jól látszik, hogy a sziklák között minden bizonnyal agonizáló amurt megpróbálja beljebb tessékelni az evezőlapáttal, ami sikerül is, de hal csak nem akar bentebb menni, és visszatér a sziklák közé lebegni. Szomorú, lesújtó látvány.

Gábor azért azt is hozzátette, hogy nagy volt a kontraszt egyes területek között. „Voltak két focipályányi területek, ahol meg lehetett látni életet, de ahol az amurok voltak, ott síri csend honolt” – mondta, hozzázéve, döglött halakat nem észlelt. Halcsontvázakat látott a kövezéseken, de azok szerinte még a nyári halpusztulás nyomai.

Mint ismeretes, a Velencei-tó vízutánpótlását első körben a Zámolyi-víztározó lehalászásával és leengedésével kezdik majd várhatóan még ebben a hónapban. A tó vízállás jelenleg az agárdi vízmérce szerint 74 centiméter. A pecaverzum hívta az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivőjét, hogy megtudja, mikor engedik le a Zámolyi-víztározót, de cikkük megjelenéséig nem sikerült elérniük. Megkeresték a a cikkben szereplő videóval az Állatorvostudományi Kutatóintézetet, amint érkezik szakvélemény az amurokról, frissítik cikküket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás