A rovat kizárólagos támogatója

A mostani állás szerint bőven nem jutnának be a parlamentbe, de abban bíznak, hogy a választók egyre környezettudatosabbak. Az LMP-nek, ellentétben 2018-cal, most elemi érdeke az ellenzéki összefogás. A Szabad Európa pártelnököket bemutató sorozatában Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét kérdezte.

Miért nem állítanak saját miniszterelnök-jelöltet? Hiszen elég rosszul áll a párt népszerűsége, erősebbnek, offenzívebbnek tűnne, több lehetősége lenne ismertetni az elképzeléseit a szavazókkal.

Az LMP Magyarország Zöld Pártja. Hosszú ideje mondjuk, hogy egy zöld miniszterelnök-jelöltet szeretnénk támogatni, a zöld politikát akarjuk 2022 után a politika középpontjába állítani. Karácsony Gergely már bebizonyította, hogy ő zöld, és amennyiben vállalja, akkor zöld miniszterelnök-jelölt lesz. Magyarországon nő a környezetre érzékeny emberek száma. A probléma egyre nagyobb, itt a klímaváltozás, a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése. Az LMP nem akarja megosztani a zöld szavazótábort: ez a legfontosabb indokunk, hogy most nem állítunk miniszterelnököt.

A pártnak nem ez lenne az elemi érdeke?

Mi zöld párt vagyunk. Nekünk az elemi érdekünk az, hogy a zöld politika erősödjön, és a politika középpontjában a zöld ügyek legyenek. A probléma óriási. A Fidesz, a NER felzabálta a zöld felületeket, emiatt is össze kell fogni, és mind a hat pártnak fontossá kell tennie a zöld politikát.

A miniszterelnök-jelöltnek kormányzási kompetenciát kell mutatnia. Ha megnézzük Karácsony Gergely városvezetői tevékenységét, ön elégedett ennek a képességnek a felmutatásával?

Igen, természetesen. Az, ki, mennyire tud sikeres lenni, mennyi forrást tud valamire fordítani, milyen konkrét eredményeket tud elérni, az függ a helyzettől. A Fidesz az elmúlt hónapok során az önkormányzatokat kivéreztette, és ebben a sorban ott van a főváros is.

Karácsony Gergely egyik legfőbb üzenete 2019 előtt az volt, hogy a fővárosban nem épül több stadion. Ez egy nagyon befogadható üzenet volt. Ehhez képest, ahogy a város élére került, megegyezett a kormánnyal az atlétikai stadion ügyében. Tudom, állított feltételeket, de ön például tudja, hogy hol vannak azok az MR-ek és a CT-k, amiket a kormány akkor cserébe ígért?

Amikor valaki felelősséget vállal akár egy fővárosért, akár egy országért, az bizonyos feltételek mellett történik. A kormány nagyon kemény feltételeket állít a fővárossal szemben is. Ilyenkor egy jó vezető mérlegel, hogy az emberek érdekében melyik az a terület, ahol kompromisszumot köthet, és melyik az, ahol nem.

Az LMP-nek megfelel, hogy a 3-as metró ügyében sem történt feljelentés, hogy gyakorlatilag nem volt elszámoltatás a fővárosban?

A 3-as metróval kapcsolatos ügyekért a felelősséget nyilván a főváros viseli. Mi következetesen kiállunk azért, hogy minden korrupciógyanús ügyet, ahol a fideszesek is eltüntettek pénzeket, meg kell vizsgálni. Aki büntetést érdemel, azt meg kell büntetni.

Ezek nem történtek meg az ellenzéki településeken, vagy azok legnagyobb részén. Akkor térjünk át az összefogásra. Most az a fő stratégia, hogy egy az egy ellen kell menni. Lesz saját kampánya a pártoknak?

Szét kell bontani a jövő év tavaszig tartó időszakot. Lesz egy előválasztásos időszak: a hat párt vállalta, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás. Ez a hat párt jelöltjeinek a megmérettetését fogja jelenteni. Amikor október végén eldől, hogy melyik körzetben ki lesz a kihívója a kormánytöbbségnek, utána már egy nagy, közös kampány lesz.

Tehát lesz egy közös kampánykassza? Ebben már megállapodtak az előzetes tárgyalásokon?

A költségeket nyilván közösen fogjuk fedezni.

Minden párt a maga aktivistáit mozgósítja?

Természetesen.

Tehát nem összegzik az aktivista hálózatukat.

Mindegyik párt fogja a saját bázisát és erőforrásait mozgósítani, de ez egy egységes egésszé fog összeállni.

Tehát lesz egy közös kampányfőnök, vagy pedig minden pártnak a magáé?

Koordinált lesz a kampány, de a részletekről később fogunk dönteni.

Szervezeti integráció is követni fogja valamennyire a pártok közötti összefogást, vagy megmaradnak teljesen szeparáltan? Ön mit szeretne?

Én az LMP nevében tudok nyilatkozni. Magyarországon szükség van egy zöld pártra, ugyanúgy, mint ahogy számos országban a világban. Zöld párt nyilván létezni fog.

Minden pártnak van adatbázisa. Ezeket összeteszik a pártok, vagy mindenki a magáét fogja bombázni az üzenetekkel?

A GDPR előírások betartásával lesz koordinálás, de szintén korai még erre válaszolni.

Akkor térjünk át az üzenetre. Ön szerint lesz azon túl is üzenete az összefogásnak, hogy összefogunk? Lesz egy közös Magyarország vízió, egy mondatban, röviden, hogy mit szeretnénk elérni? Vagy csak annyi marad, hogy mindannyian meg akarjuk buktatni Orbán Viktort?

Kormányváltást akarunk, és ezért fogunk össze 2022-re, de sokkal többről van szó. Korszakváltást is akarunk, ami azt jelenti, hogy egy más Magyarországra van szükség: más gazdaságpolitikára, más társadalompolitikára és más környezetpolitikára. A közös program készül, különböző munkacsoportokban dolgozunk együtt.

Ismeri az LMP szövetségeseinek zöld programját, tudja velünk ismertetni?

Várhatóan egy-másfél hónapon belül elkészül egy közös minimum-program, amit társadalmi vitára is bocsájtunk. Ennek a részletein még tovább fogunk dolgozni. Addigra, amikor a miniszterelnök-jelöltet meg fogjuk választani október végén, ez a program egy kormányprogrammá fog formálódni. A miniszterelnök-jelöltnek is, aki az előválasztáson el fogja nyerni az embereknek a támogatását, lesz beleszólása a program véglegesítésébe.

Tudom, azt fogja mondani, hogy még korai, de az LMP dolgozik azon az összefogásban, hogy legyen majd önálló környezetvédelmi minisztérium?

Természetesen és meggyőződésem, hogy lesz is. A zöld politikát sokan még nem a helyén értelmezik ma Magyarországon. Az több, mint környezet és természetvédelem. A zöld politika egyben társadalom, gazdaság és környezet politika. Mi egy olyan zöld minisztériumot szeretnénk, amelynek egyik kulcsterülete az éghajlatváltozással való foglalkozás. Tehát egy zöld, környezet természetvédelmi, klímaügyi és feltehetően energiapolitikai minisztériumnak kellene együtt lenni. Ez lenne a kívánatos. De a részleteit később fogjuk a partnereinkkel megvitatni.

Még nem is tárták eléjük?

Az LMP számos alkalommal nyilatkozta, hogy szükség van egy önálló, zöld fenntarthatósági, klímaügyi minisztériumra. Eddig úgy érzékeltük, hogy ezt a többi ellenzéki párt is támogatja.

Az összefogás hogyan akarja megszólítani a meggyőzésre várókat, hogy azok az összefogás jelöltjére szavazzanak? Az ellenzéki szavazók nagyjából 95%-a elkötelezett abban, hogy bármilyen ellenzéki lista lesz, ők arra szavaznak. De van egy 5-700 ezernyi bizonytalan, de szavazni akaró ember, és ha őket nem sikerül megszólítani, akkor nincs kormányváltás.

Ennek több vonatkozása van. Az egyik, hogy a hatpárti együttműködésnek be kell mutatni és be is fogja mutatni az embereknek, hogy milyen víziónk van, milyen lépéseket tervezünk, milyen programot akarunk. Hogyan akarunk változtatni a mostani helyzeten? Mi a baj a mostani gazdaságpolitikával? A mostani gazdaság miért nem válságálló, miért nem fenntartható? Az embereknek el kell mondanunk, hogy mi a baj a kormány társadalompolitikájával. Mi a baj azzal, hogy gyakorlatilag szétszakította a magyar társadalmat? Mi a baj, hogy az Európai Uniós forrásokat így osztják el? Ez nem csak arról szól, hogy kritizáljuk a kormányt, hanem be fogjuk azt is mutatni, hogy mit akarunk e helyett. Ez az egyik fele.

A másik fele pedig az, hogy látjuk, hogy a kormány milyen propagandát, milyen hazugságáradatot önt az emberekre. Nekik azt is látniuk kell, hogy hogyan készül a Fidesz most az esetleges vereségre. Egyszerűen felháborító, hogy létrehozzák ezeket a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, és gyakorlatilag ingyen szórják szét a nemzeti vagyont. Eddig csak azt láttuk, hogy az európai uniós forrásokra startoltak rá, fideszes oligarchák zsebeit tömték ezekkel a pénzekkel. Most ez már minden határon túl van, amikor termőföldeket, műemlékegyütteseket és MOL részvénycsomagot juttatnak alapítványi formába, bebetonozzák a Fidesz által kiválasztott kurátorokat, úgy, hogy 2022-től átadják nekik az alapítói jogokat. Ez egyszerűen elfogadhatatlan, felháborító.

Gondolja, hogy ez meg fogja győzni a bizonytalanokat? Az elmúlt 12 évben hozzászokott a magyar társadalom, hogy van egy kiválasztott réteg, amit erősen feltőkésít a Fidesz. Nem gondolom, hogy a közalapítványok jobban izgatnák az átlagembert. Visszatérve az eredeti kérdésemre: mi az, amivel be tudják húzni a bizonytalanokat?

Aki járja a vidéket, én járom, az érzékeli a változást. A járványidőszakban a Fidesz tényleg megmutatta az igazi arcát. Több százezer munkahely dőlt be. A Fidesz ígérte, hogy segít, változtat az emberek helyzetén. Ehelyett mit látunk? Azt, hogy talán 70 milliárd forintot fordított eddig egy év alatt a kormány a munkahely-támogatásokra. Ausztriában ennek az 50-szeresét. A trükközésre rá fognak jönni az emberek.

Itt van például a legfrissebb hír, hogy a Fidesz, mivel az infláció kicsit magasabb lesz, mint ahogy azt év elején a Fidesz előre vetítette, a nyugdíjasoknak év közben valamilyen pótlólagos emelést fog biztosítani. Januárban 3%-kal emelték a nyugdíjat, most talán még 1%-kal megemelik. Én magam is és az LMP többször nyújtottunk be az elmúlt években törvényjavaslatot annak érdekében, hogy ha év közben az infláció meghaladja az év elején a nyugdíjasoknak adott emelést, akkor azt azonnal korrigálni kell, de ezt soha nem fogadták el, csak most. A Fidesz szégyentelenül egész évben úgy használta a nyugdíjasok pénzét, hogy még a kamatot sem biztosította nekik utólag. Már most látszanak azok a jelek, hogy a Fidesz elkezdi szórni a pénzt.

Nem csak a mostani lehetőségeket nyúlja le a NER, hanem az évtized végére olyan adósságspirálba löki a mostani nemzedéket, hogy azt nem lehet tudni, hogyan fogjuk túlélni. Az évtized végén el kell kezdeni visszafizetni az orosz hitelt. Ugyancsak az évtized végén fizetnünk kell vissza a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésére felvett gigahitelt. El kell kezdenünk fizetni azt a terhet is, amit a kínai egyetemmel kapcsolatban fel fogunk venni. Egy együttes teher lesz a jövő nemzedékén.

Schmuck Erzsébet és Kendernay János az LMP kongresszusán. Fotó: Monus Márton MTI

A zöld gondolat egy nagyon markáns ideológia. Közben az összefogástól alapvetően technokrata üzeneteket hallunk: hogyan fogjuk elszámoltatni majd Polt Pétert, mi lesz a nagy felcsúti per? De nincs ideológia, ami ezeket a pártokat összekötné. Miközben a Fidesz erős mítoszokat teremt a társadalomban a stabilitástól, a megvédéstől kezdve, amelyeket nem hiszem, hogy technokrata üzenetekkel le lehet győzni. Oda kell egy ideológia, kell egy vízió. Ebben az ideológiai versenyben az LMP zöld ideológiája mennyire tud megjelenni a közös ellenzéki vízióban?

Az ellenzéki pártok is érzik a jelen és a jövő kihívását. Én nem azt tapasztaltam az országgyűlésben, hogy az ellenzéki pártok zöldre akarják festeni magukat úgy, mint a Fidesz.

A Fidesznél a zöldre festés tetten érhető. Egy évvel ezelőtt bejelentették a klímavédelmi és természetvédelmi akciótervet, amibe tizenvalahány pontot pakoltak bele. Abból gyakorlatilag semmi nem teljesült. Akkor a Fidesz nagy hévvel elmondta, hogy felszámoljuk az illegális hulladéklerakókat, megtisztítjuk az országot. Csak körbe kell menni az országban: mindenhol ott a szemét. A közelmúltban Kóka településen jártam. Bent a település közepén hatalmas hulladéklerakó van.

Vagy itt van az éghajlatváltozás ügye. Semmi nem történik az alkalmazkodás területén. Önmagában nem elegendő csak arról beszélni, ami persze fontos, hogy csökkentenünk kell a széndioxid kibocsájtást, hanem arról is beszélnünk kell, hogy alkalmazkodnunk kell az éghajlatváltozáshoz. Ez nem történik meg. A mezőgazdaság továbbra is ugyanabban az irányba megy: a nagyüzemi vegyszeres mezőgazdaságot nyomja és támogatja a Fidesz. A partnereinknél érzem a változást és a változtatás iránti szándékot is.

Térjünk át arra, akik majd egy az egyben felállnak a Fidesz jelöltjeivel szemben. Az LMP mennyire nyitott arra, hogy civil jelöltek mögé álljon? A pártok logikusan a saját infrastruktúrájukból, tartalékukból állítanak jelölteket. Ugyanakkor Kész Zoltán 2015-ös sikere, amikor megfordította a Fidesz kétharmadot, vagy akár Márki-Zay Péter sikere, aki szintén függetlenként indult, azt mutatja, hogy hiteles és beágyazott civileknek van jövője.

Mi nyitottak vagyunk, és úgy látom, hogy a többi ellenzéki párt is nyitott a civilekre. Egy dolgot látni kell: nem elegendő leváltani a kormányt 2022-ben, utána kormányozni kell. Ha kormányozni akarunk, akkor biztos, hogy kell egyfajta fegyelem a kormány programjai iránt.

Ebből arra következtetek, hogy ön helyesli azt, hogy a civil jelölteknek már most egy későbbi frakcióbeli elhelyeződést is fel kell mutatniuk. Tehát most, amikor egy esetleges civil jelölt mögé beállnak majd a pártok, a jelöltnek meg kell mondani, hogy az országgyűlésben majd melyik frakcióba ül be. Ez helyes ön szerint?

Ha a 2022 utáni kormányzást nézzük, akkor ez egy komoly döntést igényel. A hat párt abban egyezett meg, hogy hat frakcióval tervezzük a 2022 utáni kormányzást.

Értem, de ez a pártoknak a belső önérdeke, ami egyáltalán nem érdekli a választókat. De ha valahol találnak egy hiteles civil jelöltet, aki aztán mindjárt azt is kijelenti, hogy én beülök majd a Jobbikhoz, az LMP-hez, ezzel az ő civilsége, integratív képessége óhatatlanul gyengül.

Várhatóan október végén lesz vége az előválasztásnak. Akkor fogjuk pontosan látni, hogy hány civil jelölt nyer az előválasztáson. És nem csak a civil jelöltekről van szó, mert az Új Világ Pártról is tudjuk, hogy részt kíván venni. A hat párt meg fogja fontolni, ha mondjuk civilek körében lesz annyi jelölt, aki önálló frakciót akar alakítani, vagy akár egy új pártot. A végleges döntés utána fog megszületni.

A listás helyeket hogyan fogják elosztani? Erről mik az előzetes elképzelések? Itt két utat látnék. Az egyik az aktuális, vagy valamilyen aggregált és átlagolt népszerűségi mutatók alapján oszt – amit az éppen rosszabbul állók nem nagyon preferálnának. De az is lehet a listás helyek elosztásának szempontja, hogy mely pártnak hány jelöltje futott be az előválasztáson. Az LMP mit képvisel a listás helyek elosztásánál?

Ez szintén korai kérdés. A listáról csak az után fogunk dönteni, amikor túl leszünk az előválasztáson.

A Fidesz nyilvánvalóan az inkompetencia, az alkalmatlanság rémképével fogja ellehetetleníteni az összefogás jelöltjeit. Jönnek majd az új Falus Ferenc videók. Mit tudnak ez ellen csinálni?

Egyrészt mindegyik párt fogja vállalni a felelősséget a saját jelöltjeiért. Másrészt sokféle szempont alapján fogjuk a jelöltek kompetenciáját megvizsgálni.

Mennyire fontos az az LMP-nek, amit a Momentum és Hadházy Ákos pedzeget, hogy a Fidesz által kooptált, vagy kooptáltnak minősített ellenzéki jelöltek ne induljanak?

Nyilván a Momentumnak megvan ebben az álláspontja. A jelölteket, ahogy mondtam, komoly vizsgálatnak fogjuk alávetni. Azok, akik nem lesznek alkalmasak arra, hogy a hat párt jelöltjei legyenek, nem fogják megkapni a támogatást.

Az LMP-nek van ebben álláspontja? Kit zárna ki a jelöltállításból az LMP?

Aki nem fog megfelelni a kritériumoknak.

Azokból hallhatunk párat?

A kritériumokat még nem fogadtuk el. Van egy munkabizottság, amely azt készíti elő, hogy milyen követelményeknek kell a jelölteknek megfelelni. Ez még nem járt a pártelnökök előtt. Mi természetesen meg fogunk egyezni a hat párttal.

Akkor milyen mandátumot kapott az abban a szakértői bizottságban dolgozó LMP-s, ahol ezeket a kritériumokat állítják fel? Gondolom, mandátummal tárgyalnak ott a politikusaik vagy a szakértőik.

Ez így igaz.

Nincs válasz, rendben. Hogyan állnak most az LMP választói? Mennyire elfogadott a körükben, hogy egy DK-s jelöltre szavazzanak?

A választók egy nagyon világos üzenetet küldtek az LMP-nek. Én megéltem 2018 után, hogy az LMP-t kiáltották ki bűnbaknak, hogy mi voltunk az oka a kétharmadnak, ami tételesen nem igaz. A választók azóta megerősítették, hogy elvárás az ellenzéki pártokkal szemben, hogy egyezzünk meg. Mi ezt megértettük, és maximálisan részt veszünk a hatpárti együttműködésben.

Akkor így kérdezem: az LMP szavazóinak mi a másodlagos pártreferenciája?

Az LMP zöld párt. MI a zöldpártiságon keresztül ítéljük meg a jelölteket. De az is világos, számos esetben elmondtuk, hogy a korrupció felszámolását is maximálisan akarjuk.

Tudom, hogy már nagyon sokszor kénytelenek voltak a 18-as választások után beszélni arról, hogy most valójában önök ellenezték vagy nem az összefogást. De végeredményben azért volt egy olyan döntésük, hogy nem fogunk össze, jól emlékszem?

Az LMP-nek volt egy olyan döntése 2018-ban, hogy amennyiben az összes ellenzéki párt leül egy asztalhoz, és megállapodunk abban, hogy közösen hol léptetünk vissza, akkor az LMP ebben maximálisan részt vesz. Mi tettünk is ennek érdekében lépéseket. Nem az LMP-n múlott, hogy az akkori teljes ötpárti együttműködés nem valósult meg. Egy másik kérdés, hogy a sajtóban mi terjedt el, de ezeket dokumentumokkal tudom bizonyítani. Nálunk az országos politikai tanács nagyon kemény vitát folytatott erről, és végül abban állapodtunk meg, hogy ha teljes körű az együttműködés a pártok között, abban részt veszünk.

Ezzel áttolták a Jobbikra a felelősséget, aki nem volt hajlandó részt venni ebben. Az is előkerült a választás előtt, hogy önnek a barátja Schmidt Mária, a Terror háza igazgatója, aki felhívta Önt. Mit mondott önnek Schmidt Mária, amikor választások előtt beszélgettek?

Visszakérdezek: a barátnő kategória mit jelent? 2018-ban volt az az egy telefon, azóta nem beszéltünk személyesen. Ő a képviselőtársam anyukája. A médiában elterjedt, de nem vagyunk barátnők.

Akkor mit mondott ezen a beszélgetésen önnek? Hogy nehogy már bemenjetek ebbe az összefogásba, nem foghattok össze egy posztkommunista párttal, nem foghattok össze egy náci párttal?

Semmi ilyesmi nem volt. Egyébként politikusok beszélgetnek egyébként általában normálisan egymással. Schmidt Máriától én semmilyen tanácsot, vagy elvárást, vagy felszólítást nem kaptam.

Úgy látom, most Ungár Péter, aki nagyon aktív volt a 18-as választások körül, építkezős szakaszban van Nyugat-Magyarországon, ott indul majd a választáson. Ön indul egyébként?

Igen, én Pest megye 9-es választókörzetében, a nagykátai körzetben fogok indulni.

Miért van minkét zöld párt népszerűsége ilyen alacsonyan? Ennek vannak mélyebb okai is a magyar társadalomban, vagy alapvetően a pártok hibái miatt?

Közép-Kelet Európában a zöld ügyek iránti érzékenység kicsit késve követi a nyugat-európai országokat, de követi. Magyarországon is készültek felmérések, melyek azt mutatják, hogy lakosság környezeti érzékenysége folyamatosan és erőteljesen nő. Volt egy speciális helyzet a rendszerváltás után. Az embereknek azt ígérték, és azt az emberek azt várták, hogy sokkal magasabb életszínvonalon fogunk Magyarországon élni. A prioritások között a rendszerváltás után a zöld ügyek inkább hátrább sorolódtak. De nő a világban, és itt Magyarországon is a környezeti problémák iránti érzékenység, az emberek egyre inkább felfedezik, hogy a levegőszennyezettség miatt a gyerekük asztmás lesz, hogy az, hogy mit eszünk, mennyire vegyszeres, mennyire egészségtelen, az összefügg az egészségi állapotunkkal – ezekre a magyar társadalom is kezd rádöbbenni. És az éghajlatváltozást mindenki megtapasztalja.

Ebben igaza van, de mégiscsak volt sokkal magasabb százalékon az LMP.

Múlt év februárjában, mikor a járvány elkezdődött, az LMP-t 4-5%-ra mérték. Nyilván a járványidőszak sokkal inkább a COVID-19-cel kapcsolatos problémákat hozta előtérbe. De most már megint érzékelhető, hogy újra kezd az emberek figyelme koncentrálódni ezekre a kérdésekre.

A német zöldek mindig erősen kapcsolódtak, eddig legalábbis, a progresszív identitáspolitikai, emancipációs törekvésekre is. Egyetért azzal, hogy a magyar zöld mozgalom, így az LMP is, ennél mindig konzervatívabb álláspontot képviselt?

A zöld pártoknál és a zöld politikában is vannak hangsúlyok. Egy országnak a sajátosságaitól, a kultúrájától is függ, hogy mik kerülnek először előtérbe. De ezek szintén a zöld ügyek közé tartoznak.

A progresszív identitáspolitikai követeléseknek is kapcsolódnia kéne a zöld gondolathoz?

Nem csak kapcsolódni kell, kapcsolódnak is.

Tehát az LMBTQI jogoktól kezdve a többi.

Természetesen.

A válság kezdetekor volt egy nagy reménykedés: az elemzők, a zöld közvélemény abban bíztak, hogy ez egy fordulópont lesz, és végre a fejéhez kap az emberiség. Egy olyan visszatérés lesz majd, hogy a zöld fordulat megvalósulhat. Ön is úgy látja, hogy ebből aztán lényegében semmi nem lett?

Orbán Viktor is tavaly tavasszal többször elmondta az országgyűlésben, hogy változtatni kell, és egy válságálló, fenntartható gazdaságra, társadalomra lesz szükség. Azt látom, hogy ebből semmi nem valósul meg, a kormány ugyanott folytatja. Mi az országgyűlésben számtalanszor elmondtuk, hogy egy stabil, válságálló gazdaság sok lábon áll. Nem állhat két lábon, ahogy korábban a magyar gazdaság állt: az autóipar és a járműgyártás volt az egyik. A másik pedig a turizmus és a tömegturizmus. Láttuk azt, hogy a járvány mennyire sérülékennyé tette mindkettőt. Egy fenntartható gazdaság sok lábon áll, és sokkal jobban épít a helyi erőforrásokra.

De a régi fog visszajönni, és nem is csak Magyarországon.

Sajnos a klasszikus, eddigi politikák inkább a rövidtávú érdekekre koncentrálnak, és nem a hosszabb távúra. Ezért van szükség zöld politikára. Egyébként a problémák ki fogják kényszeríteni. Csak minél később kényszerítik ki, annál nehezebb lesz az átállás, és annál többe fog nekünk, az embereknek kerülni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás