Hirdetés

Felpörögtek az események a napenergia-piacon: a kormány 2023. december elején jelentette be, hogy 75,8 milliárdos keretösszeggel új Napenergia Plusz Programot indít, melyben várhatóan 15 ezer lakossági felhasználó juthat energiatárolóval kiegészített napelemes rendszerhez, 66%-os állami támogatással. A pályázat előregisztrációja 2024. január 15-én indul, és a beérkezések sorrendje dönt, nincs régiónkénti elosztás. Érdemes tehát időben lépni!

Jövő januárban olyan magánszemélyek pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintos támogatásra, akik rendelkeznek saját tulajdonú lakóingatlannal vagy résztulajdonnal, haszonélvezeti joggal, vagy lízingszerződéssel és magyar adóazonosító jellel. Csak új beruházás támogatható, meglévő rendszer bővítésére vagy átalakítása nincs lehetőség. Jogi és energetikai szempontból önálló egységet képező épület vagy épületrész, családi ház, ikerház sorház, valamint maximum hat lakásos társas ház nyújthat be kérelmet. Nem jogosult a támogatásra az, akinek lejárt, hatvan napot meghaladó adó- vagy köztartozása van, illetve a lakóingatlana vállalkozás székhelye, telephelye, fióktelepe vagy tulajdona.

Fontos a minőség

A megnyíló támogatás energiatárolóval kiegészített napelemes rendszerek telepítését teszi lehetővé, ahol az inverter kapacitása minimum 4, maximum 5 kW, az akkumulátoroké minimum 7,5 maximum 10 kWh, míg a napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének legfeljebb maximum 120 százaléka lehet.

Mivel az inverter a rendszer „lelke”, fontos a minőség: a szakértő a Sunways invertereket például kifejezetten ajánlja kimagasló minőségük és aszimmetrikus visszatáplálási képességük miatt. A kivitelező csak olyan invertereket használhat a beruházás során, amelyekre legalább 5 év, valamint olyan napelemeket és tárolókat, amelyekre minimum 10 év a termékgarancia.

A Napenergia Plusz Program keretében a maximálisan igényelhető támogatás összege 5 millió forint, a pályázat támogatási intenzitása pedig az elszámolható költségek legfeljebb 66 százaléka lehet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás