Hirdetés
greenfo/MTI

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint egyelőre nem látható tisztán, hogy a környezet- és természetvédelem ügye miként fog megjelenni a kormányzati munkában.

Sallai R. Benedek (LMP), a testület elnöke a Képviselői Irodaházban újságíróknak hangsúlyozta: ezért a bizottságnak a korábbinál nagyobb szerepet kell vállalnia abban, hogy becsatornázza a társadalom igényeit és véleményét a kormányzati munkába ezen a szakterületen. Az elnök elmondta: a testület várhatóan a jövő héten megtartja alakuló ülését, így eleget tud tenni annak a jogszabályi kötelezettségének, hogy meghallgassa a miniszterjelölteket. A bizottság jogszabályi és stratégiaalkotási szinten kíván foglalkozni a környezet- és természetvédelem ügyeivel. A fenntarthatóságot érintő kérdéseket szintén napirendre veszik.

Sallai R. Benedek beszámolt arról, hogy a bizottság elnökeként megkezdte azoknak a szakmai találkozóknak a lebonyolítását, amelyek a munkáját segítik a továbbiakban. Elsőként a környezet- és természetvédő civilszervezetek képviselőivel találkozott tegnap a Képviselői Irodaházban. Jelezte, hogy a bizottság a találkozókat rendszeressé kívánja tenni a civilekkel. A tegnapi találkozón a meghívott mintegy 200 civilszervezet 35 képviselője jelent meg, főként a reprezentatív szervezetektől – közölte Sallai R. Benedek.

Az elnök kitért arra, hogy a civilszervezetek pénzügyi háttere érzékelhetően romlott az elmúlt időszakban. A bizottság képviselni kívánja az Országgyűlésben, hogy a zöld civilszervezetek kapjanak nagyobb anyagi támogatást. Így több olyan közfeladatot vállalhatnának, amelyek alapvetően segítik a környezet- és természetvédelem ügyét Magyarországon – jegyezte meg.

A nemzeti parkok ma kormánypárti kifizetőhelyként, káderparkolóként és hűbérbirtok-osztogató szolgálatként működnek, ezáltal részeivé válnak a természeti értékek kiárusításának – írta nemrég a nemzeti parkok napja alkalmából az LMP.

Az előző kormányok alatt a természetvédelmi hatáskörök nagy részétől és a költségvetési támogatásuk közel felétől fosztották meg a nemzeti park igazgatóságokat, a most kezdődő ciklusban pedig a természetvédelem kormányzati képviselete is végletesen bizonytalanná és jelentéktelenné vált.   Magyarország Európa természetvédelmi értékekben leggazdagabb országai közé tartozik, ez azonban aligha marad így sokáig, ha folytatódik az előző években elharapózott, a kormány által tétlenül nézett, sőt gyakran inkább ösztönzött szabad rablás. A nemzeti parkok ma kormánypárti kifizetőhelyként, káderparkolóként és hűbérbirtok-osztogató szolgálatként működnek, ezáltal részeivé válnak a természeti értékek kiárusításának.

Kapcsolódó anyagok:

Magyarország zöld tervei – szépséghibával

Nem kell a zöldek partnersége?

Elillan a hazai természetvédelem?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás