Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Felderítő repülőgépet küld az ausztrál kormány a Déli-óceán fölé, hogy megfigyeljék a japán bálnavadász flotta mozgását – idézte Greg Hunt környezetvédelmi minisztert a BBC. Az ausztrál hatóságok azt remélik, hogy idén sikerül megakadályozniuk a környezetvédők és a bálnavadászok közt évről-évre kialakuló, életveszélyes helyzeteket eredményező konfliktusokat.

A japán bálnavadász-hajók már úton vannak az Antarktisz körüli vizek felé, ahol – hivatalosan tudományos kutatás céljából – ceteket kívánnak elejteni a január és március közti szezonban. A Sea Shepherd természetvédő csoport is útnak indított három hajót, hogy megakadályozza a japánokat a bálnavadászatban, például úgy, hogy egészen közel mennek a japán hajókhoz. Korábban előfordult, hogy a természetvédők és a bálnavadászok hajói szándékosan összeütköztek.

Az ausztrál miniszter szerint a felderítő repülőgép küldetése az lesz, hogy megfigyelje és dokumentálja az ellenérdekelt felek mozgását, ezzel megelőzze a konfliktusokat. A Sea Shepherd éles hangon reagált a bejelentésre, mert szerintük az ausztrál kormánynak nem egy repülőgépet, hanem hajókat kellene küldenie, hogy megakadályozzák az egyébként nemzetközi egyezmények által is tiltott bálnavadászatot.

Az ausztrál kormány sem hiszi el a japánoknak, hogy tudomános kutatást végeznek, és nem kereskedelmi célból ölnek meg évente több mint száz bálnát, ezért a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordultak. Ítélet a BBC szerint jövőre várható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás