Hirdetés

Kiengedték a szentpétervári börtönből az eddig előzetes letartóztatásban lévő Greenpeace-aktivisták első csoportját, miközben tegnap újabb aktivisták szabadon engedéséről döntöttek az orosz nagyváros kerületi bíróságai. Az ENSZ-főtitkár kiállt a Greenpeace Oroszországban letartóztatott aktivistái mellett. Hollandiának 3,6 millió eurójába kerül a szabadítás.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt kérte tegnap Oroszországtól, hogy legyen elnézőbb a Greenpeace Oroszországban őrizetbe vett aktivistáival szemben, hangsúlyozva, hogy a környezetvédők fontos szerepet töltenek be a társadalomban. "Oroszországnak megvannak a maga törvényei és szabályai, remélem azonban, hogy jóindulatú és kedvező döntést fog hozni ebben az ügyben" – mondta Ban a lengyel fővárosban zajló klímakonferencián.
"A mai világban nagyon fontos szerepet játszanak a civil szervezetek, a világot nem kizárólag a kormányok és a vállalatok mozgatják, nagyon jelentős részt vállalnak ebben a nem kormányzati szervezetek, köztük a Greenpeace" – tette hozzá a világszervezet főtitkára.
Az orosz hatóságok két hónapja a nemzetközi környezetvédő szervezet 28 aktivistáját és a vele szerződésben álló két fotóriportert azért a tiltakozó akcióért vették őrizetbe, amelyet az Északi-sarkkörön túli Pecsora-öböl egyik orosz olajfúró tornyánál hajtottak végre szeptember 19-én. Az aktivisták, akiknek többsége külföldi állampolgár, a holland zászló alatt hajózó Artic Sunrise nevű jégtörőn érkeztek a helyszínre. Néhányan megpróbáltak felmászni a fúrótoronyra, de ebben erős vízsugárral megakadályozták őket, majd fegyveres határőrök léptek közbe és fogták el a környezetvédőket. Hajójukon Murmanszkba toloncolták őket. A Kola-öbölben lévő kikötővárosban őrizetbe vett aktivistákat előbb kalózkodással vádolták meg, amiért akár 15 évi börtönt is kiszabhatna egy orosz bíróság. Később garázdaságnak minősítették át az ügyüket, amiért hét évig terjedő szabadságvesztés járhat. Az akció résztvevőit csak a múlt héten szállították át Szentpétervárra.

Szabadlábon az első Greenpeace-aktivisták

Kiengedték a szentpétervári börtönből az eddig előzetes letartóztatásban lévő Greenpeace-aktivisták első csoportját, miközben tegnap újabb aktivisták szabadon engedéséről döntöttek az orosz nagyváros kerületi bíróságai. A 30-ból 26 ember ügyében határoztak úgy a bíróságok, hogy kéthónapos fogva tartás után egyenként 2 millió rubeles (mintegy 14 millió forint) óvadék ellenében kiengedik őket az előzetesből. Három környezetvédő ügyét ma tárgyalják.

Hétfőn egyedül az ausztrál Colin Russelnek hosszabbították meg az előzetes letartóztatását további három hónapra, hogy ne rejtőzhessen el a nyomozók elől. Szerdán a brazil Ana Paula Alminhana Maciel Mentsétek meg az Arktiszt! felirattal a kezében lépett ki a börtönből. Őt csütörtökön Jekatyerina Zaszpa, a Greenpeace orvosa, Andrej Alahverdov, a nemzetközi környezetvédő szervezet oroszországi irodájának sajtótitkára és Gyenyisz Szinyakov, a szervezettel szerződésben lévő orosz fotós, majd több külföldi is követte.

"Nem vagyok bűnös, és a békés tüntetésekben nincs semmiféle bűncselekmény" – mondta a 36 éves szabadúszó fotós a rájuk váró újságíróknak. Andrej Alahverdov közölte, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy részt vett a szeptemberi tiltakozó akcióban. Még tréfálni is volt kedve, azt mondta: az első, amit szeretne, hogy megzuhanyozhasson.

A Greenpeace aktivistái szeptember 19-én az Arctic Sunrise jégtörő fedélzetén érkeztek a Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja orosz fúrótoronyhoz, hogy felhívják a figyelmet a kőolaj kitermelés környezeti veszélyeire. Az akció 30 résztvevője ellen előbb kalózkodás címén emeltek vádat, majd azt garázdaságra enyhítették.  A murmanszki bíróság időközben elutasította, hogy visszaszolgáltassa a Greenpeace holland zászló alatt hajózó jégtörőjét, amelyet az akciót követően az orosz hatóságok elkoboztak.
Hollandia a hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróságon pert indított Oroszország ellen a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak letartóztatása és az Arctic Sunrise lefoglalása miatt. A bíróság várhatóan ma hoz döntést az ügyben. (MTI)

Nemzetközi bíróság kötelezi Oroszországot a Greenpeace-aktivisták szabadon bocsátására

Az ENSZ Nemzetközi Tengerjogi Bírósága (ITLOS) mai, kötelező érvényű határozata értelmében Oroszországnak mihamarabb szabadon kell engednie az Arctic Sunrise hajót, a 28 Greenpeace-aktivistát és a két szabadúszó újságírót. Hollandia cserébe 3,6 millió eurós kötelezettségvállalást kell fizessen Oroszországnak.

Válaszul a Greenpeace International igazgatója, Kumi Naidoo így nyilatkozott:

„A mai nap történelmi. Olyan nap, amikor egy nemzetközi bíróság kiállt a sarkvidéki harmincak alapvető jogaiért. Ezt a harminc férfit és nőt csupán azért börtönözték be, mert bátran, de békésen tiltakoztak a sarkvidéki olajfúrások ellen. Most, hogy a bíróság elrendelte szabadon bocsátásukat, szeretném emlékeztetni Önöket Putyin elnök nemrégiben tett nyilatkozatára, melyet az amerikai népnek írt egy levelében: »A törvény az törvény, be kell tartanunk, akár tetszik, akár nem.«

A Greenpeace is egyetért ezzel. Reméljük, ez az ítélet azt jelenti, hogy végre orvosolják azt a hatalmas igazságtalanságot, ami a sarkvidéki harmincakat érte. Tiszta szívből üdvözöljük a döntést. A sarkvidéki harmincak huszonkilenc tagját óvadék ellenében szabadlábra helyezte az orosz bíróság, de ez még nem elegendő. A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság világosan kijelentette, hogy mind a harminc ember számára lehetővé kell tenni, hogy szabadon távozhasson Oroszországból, amíg a választottbírósági eljárás véget nem ér.

Most érkeztem az ENSZ klímaügyi tárgyalásairól Varsóból, ahol a kormányok ismét elmulasztottak lépéseket tenni a klímaváltozás ellen. A sarkvidéki harmincak cselekedtek, és itt az ideje, hogy a kormányok velük együtt cselekedjenek. Ideje, hogy a sarkvidéki harmincak hazatérjenek a szeretteikhez. Ideje, hogy az Északi-sarkvidék védelmet kapjon. Harminc ember állt ki hétmilliárd emberért. Nekünk is így kell tennünk, velük együtt.”

Oroszországot most bírói döntés kötelezi: az orosz alkotmány kimondja, hogy a nemzetközi jog az orosz jogrendszer elválaszthatatlan része, és az orosz bíróságok kötelesek érvényesíteni a döntést. A Greenpeace így azt várja, hogy Oroszország tiszteletben fogja tartani az ENSZ tengerjogi egyezményét (UNCLOS) és a tengerjogi bíróság döntését, ahogy azt a múltban is tette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás