A rovat kizárólagos támogatója

Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen.

Nem a legnagyobb, legszebb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A versenybe nevezett fák közül a szakmai zsűri választja ki a döntősöket, előnyben van egy fa, ha őshonos, közterületen áll vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A jelöltek közül a szakmai zsűri megválasztja a Hős Fát. Az elismeréssel olyan fát vagy a jelölőjét díjazzák, amelynek élete veszélyben van, és a megmentéséért a körülötte élők aktívan tesznek.

Szavazni július 1-től október 1-ig lehet az Ökotárs Alapítvány honlapján.  Az előző évekhez hasonlóan az utolsó héten titkosított lesz a voksolás, hogy izgalmasabb legyen a verseny hajrája. Az eredményhirdetés október közepén lesz.

Az Év Fája versenyt először 2002-ben Csehországban rendezték meg, Magyarországon 2010 óta lehet szavazni. Az európai döntőt 2011-ben szervezték meg először, a résztvevő országok száma a kezdeti 5-ről 15-re emelkedett.

Az idei döntősök

Micsky Hársak
Egy különleges platán-Szombathely
Geszt Tisza kastélypark platánfái
Imrehegyi terebélyes eper
A debreceni Déri Téri kocsányos tölgy
Fegyverneki fekete nyárfa
Napsugár tér juhara
Júdásfa a mélykúti templomdombon
Ferencvárosi öreg platán Nyitóképen
Bagolyvári Promenád-Balatonszemes

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás