Hirdetés

A napokban érkezett haza az a különleges expedíció Alaszkából, amelyben művészek, újságírók és tudósok is részt vettek, hogy rácsodálkozzanak Alaszka elszemetesedett kincseire. Legnagyobb döbbenetükre a déli partokat egyszerűen fojtogatják a szörnyű hulladékhalmok, amelyek tönkre teszik egész Alaszka part menti állat és növényvilágát.

A GYRE expedíció tagjai bár épp a szemét miatt utaztak ennyit, mégis döbbenten látták, hogy micsoda hatalmas hulladékmennyiség csúfítja a déli partokat. A műanyag palackok, sörös dobozok és számtalan más szemét a Csendes-óceán északi részén forgó szemétszigetekről érkezik Alaszkába.

Az Alaszka SeaLife Központ és az Anchorage Múzeum által szervezett túrán azért vettek részt művészek is, mivel az egész látványból szeretnének egy vándorkiállítást létrehozni a szervezők. Anchorage-ból indulna a tárlat jövő februárban, és akárcsak a körkörösen forgó szemét, az is eljutna a világ minden szegletébe. A cél az, hogy egyre többen lássák, hogy micsoda pusztítást végez a sok szemetelés a világban.

Az út során az is kiderült, hogy egyre több helyen gyűjtik önkéntesek és fizetett alkalmazottak az óceán által kidobott hulladékokat a népszerűbb parti strandhelyeken. A szemeteket aztán kategorizálják és úgy viszik a lerakókba.

A Katmai’s Hallo Bay részen az expedíció munkatársai is egy héten át szemetet gyűjtöttek. A négy mérföldes partszakaszon a csoport négy tonna hulladékot szedett össze. A sziklásabb részeken természetesen kevesebb volt az úszó, partra vetett hulladék, azonban ezek a szemetek szép lassan széthullanak, ám apró cafatjaik még hosszú évtizedekig mérgezik a környéket. Egyre több kutatás bizonyítja például, hogy az apró műanyag szálacskák például a kagylók vérében is keringenek, és megszámlálhatatlan állatot ölnek meg egyetlen nap alatt. A hulladékok jelentős része sok éven át bomlik, más szemetek pedig mérgező anyagokat, fémeket és ólmot is tartalmaznak, így lebomlásuk során ezek a veszélyes anyagok beláthatatlan károkat okoznak a természetnek.
Forrás és további részletek >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

1 millió nejlonzacskót használunk percenként

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás