Hirdetés

Lehet, hogy hulladékégető épülne a határ szlovén oldalán, de részleteket még nem tudni. Szentgotthárdon és Őriszentpéteren nem is akarják, hogy megépüljön a létesítmény. Még csak egy felvetésről van szó.

Felzúdulással fogadták Őriszentpéter és Szentgotthárd környékén, hogy egy szlovén tévécsatorna értesülése szerint hulladékégető épülhet a közeli Salovci településen – írja a Vaol.hu.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere levélben fordult Salovci polgármesteréhez, az egészségügyi és környezeti kockázatokon túl azzal érvelve, hogy a helyszín három natúrpark találkozásánál fekszik, és a térség erős turisztikai vonzerővel bír. Emlékeztetett arra is, hogy pár éve milyen felháborodás fogadta az ausztriai Rábakeresztúrra elképzelt szemétégető tervét.

A térség országgyűlési képviselője, a fideszes V. Németh Zsolt jelezte, hogy Magyarország élni kíván az espooi egyezmény nyújtotta lehetőséggel, amelynek értelmében hatásviselő félként hazánk megismerheti a létesítmény terveit, véleményt alkothat, és álláspontját megvitathatja a döntéshozókkal.

A szentgotthárdi polgármester, Huszár Gábor Boris Jesih szlovén főkonzulnál tiltakozott az elképzelés ellen, és felvette a kapcsolatot Woki Zoltán környezetvédővel, aki az osztrák határ mellé tervezett szemétégető ellen harcolt. Ő egyébként azt mondta: még csak egy felvetésről van szó, így egyelőre „nem élesítik a kardokat”.

Az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, Dr. Markovics Tibor ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy egyelőre kevés a terv, nem tudni, hogy az elképzelés mögött van-e komoly beruházói szándék, az viszont semmiképp nem indokolt szerinte, hogy ilyen érzékeny helyen építsenek szemétégetőt. Közölte: a szlovén féllel korrekt a kapcsolat, felesleges pánikot kelteni, hiszen lehet, hogy nincs is ok rá.


Az országhatárokon átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról

Az országhatáron várhatóan átterjedő, jelentős környezeti hatású létesítmények engedélyezéséről való döntés befolyásolásának alapvető nemzetközi környezetvédelmi jogi eszközei az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló ENSZ EGB egyezmény, az Espoo-i egyezmény, valamint az Európai Unió környezeti hatásvizsgálati irányelve és az integrált szennyezés megelőzésről szóló irányelve.
A szomszédos országok területén, de a magyar határ közelében tervezett beruházások esetében is ezeknek a jogi eszközöknek az alkalmazása ad elsősorban lehetőséget arra, hogy Magyarország a szóban forgó létesítmény terveit megismerhesse, arról véleményét kialakíthassa, majd álláspontját a döntéshozókkal megvitathassa. A beruházás engedélyezéséről rendelkező külföldi hatóságoknak az Espooi egyezmény szerinti eljárás során mérlegelniük kell a magyar lakosság véleményét és a magyar hatóságok álláspontját, azonban ez az eljárás nem jelent vétójogot Magyarország számára.

Nyitókép: Heiligenkreuzi égető elleni demonstráció 2007 Szentgotthárd

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás