A rovat kizárólagos támogatója

Kémcsőre sincs pénz, elméletben tartják meg a gyakorlati foglalkozásokat a biológus hallgatóknak. Egy foci VIP páholyra elszórt összeg is elég lenne. Részleges sztrájkba lépett több oktató is az ELTE-n. Ha így haladunk, lassan már az első 1000-ben sem lesz magyar egyetem.

Az Index információi szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-én részleges sztrájkba kezdtek. A tiltakozó akció határozatlan ideig, de előreláthatóan legalább egy hónapig fog tartani, a figyelemfelhívás kiváltó oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a 2018/19 1. félévére. A lap úgy tudja, hogy a részleges sztrájk lényegében abból áll, hogy a természettudományi képzésben elengedhetetlen gyakorlati órákon az oktatók és a hallgatók nem végeznek semmiféle költséges gyakorlati tevékenységet, az oktató csupán szóban ismerteti, hogy mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek.

Íme egy intézeti körlevél, amiben a következő áll:

…az utóbbi évek egyre csökkenő oktatásra szánt költségei után az idei a tanévkezdésre semmilyen anyagi forrás nem állt rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezésére. Ez egy olyan, lassan állandósuló méltánytalan helyzetet teremt, melyben komoly áldozatokat hozva, elhivatottságból próbálnak oktatóink valamiféle képzési színvonalat fenntartani. Az alulfinanszírozottságra illetve a pénzügyi elszámolások zavaros voltának jelzésére szeretnénk egy figyelemfelhívó akciót kezdeményezni, melynek célja, hogy az egyetemi vezetés és a hallgatók is értesüljenek a helyzet tarthatatlanságáról.

A levélből kiderül, hogy az akció során az oktatók a gyakorlatokat „gyakorlati szeminárium" formájában tartják meg, azaz sorra kerülnek ugyan a megfelelő tematikák, és lesz ezekből számonkérés is, de az órán a hallgatók semmilyen költséges gyakorlati tevékenységet nem végeznek, az oktató szóban ismerteti, hogy mit csináltak volna. Az oktatók a tiltakozással gyakorlatilag az eddigi szabálytalan gyakorlatot szüntetik meg: a hatályos oktatási előírások ugyanis előírják a gyakorlati ismeretek elsajátítását, ezért mostanáig a gyakorlati oktatás költségeit más céloktól csoportosították át. A figyelmeztető jellegű, részleges munkabeszüntetéssel az intézet dolgozói arra szeretnék felhívni az oktatási minisztérium figyelmét, hogy az előírt gyakorlati órák megtartásának költségeit az alacsony hallgatói normatíva nem fedezi.

ELTE TTK Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény kép: Polyák Attila

A részleges sztrájkkal kapcsolatban szeretett volna a lap telefonon tájékoztatást kérni Surján Pétertől, a TTK dékánjától, aki emailben annyit válaszolt, hogy sztrájkról nem tudok a Biológiai Intézetben, csak arról, hogy egyes nagyon drága kísérletes laboratóriumi foglalkozások elmaradnak. Az ügyben nem kívánok nyilatkozni.

Miklósi Ádám, a Biológia Intézet igazgatója röviden úgy reagált az index  érdeklődésére, hogy az ELTE vezetői és sokan mások is évek óta kérik a fenntartót, hogy emelje meg a hallgatói normatívát. Ennek az az oka, hogy a biológusok képzése sokkal többe kerül, mint egy angol-szakos hallgatóé. Sajnos ezt nem sikerült elérni. Miklósi szerint a helyzet nem ELTE-specifikus, az ország többi felsőoktatási intézményében is kialakult hasonló szituáció.

Próbáltunk diákoktól, hallgatói önkormányzati vezetőktől is bővebb információkat szerezni, nyilatkozatot kapni a hallgatók szemszögéből, de nem jártunk sikerrel- írta az index.. Egy név nélküli hallgatói nyilatkozat szerint az oktatói sztrájkról a hallgatók semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak, ezért kicsit úgy érzik, hogy rajtuk csattan az ostor. A hallgatóság szervezett volna egy tüntetést az intézet oktatói mellett, azonban ezt nem engedélyezte az intézet vezetősége. A hallgatók a konkrét konfliktuson túl úgy látják, hogy elég sok a baj: az intézetnek nagy adósságai vannak, folyamatosak az elbocsátások, miközben új oktatókat nem vesznek fel állományba, a megnyert tanszéki pályázati pénzek csaknem felét rezsiköltség címén elvonja az intézet, miközben a gyakorlati órák költségét a tanszékek saját pénzből fizetik.

Frissítés:

Horváth Luca az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke a cikk megjelenése után küldött levelében azt írta, hogy a HÖK tisztában van a problémával, és fel is vették a kapcsolatot az intézet, a kar és az egyetem vezetésével. "A helyzetet mi nem tudjuk megoldani, mert az okai magasabb szinten keresendők. A fenntartóval több éve folynak tárgyalások, hogy a TTK-s képzések képzési normatívája emelkedjen, mert a jelenlegi összeg nem fedezi a felmerülő kiadásokat, ez több számítással is alá van támasztva. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a rendelkezésre álló keretekhez mérten a hallgatók számára legideálisabb állapotot érhessük el."

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás